Eddig 98526 köszönet
Köszönje meg egy gombnyomással!
Támogatók
Hősök vagytok! – Négymillió forinttal támogattunk kórházi alapítványokat olvasóink jóvoltából
Tovább...
Összecsuk...

Magyarország — Összefogással ez is sikerült! Hősök vagytok! kampányunkban a Blikket is kiadó Ringier Axel Springer öt kórházat összesen négymillió forinttal támogatott alapítványokon keresztül, olvasóink jóvoltából!

Hiszen ezt az összeget a november 30. és december 6. között eladott lapokból befolyó bevétel egy részéből adhattuk át a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványnak, az Ajkai Kórházért Alapítványnak, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet – Modern Pécsi Anesztéziáért Alapítványnak és az egri Markhot Ferenc Kórház Támogatására Alapítványnak.

(A legfrissebb hírek itt)

– A járvány első hullámában, a teljes zárlat idején merült fel, hogy tennünk kell valamit. Mindenki megijedt, hogy mi fog következni; csak azt láttuk, hogy kik állnak a fronton. Kötelességünknek éreztük megmutatni ezt, valamint összegyűjteni az olvasók feléjük irányuló köszönetét – mondta Kovács Tibor, a Ringier Axel Springer ügyvezető igazgatója. – Most, a második hullámban, amikor ennyire tragikus adatok vannak a kórházi ápoltak és az elhalálozottak számában is, az egészségügyi dolgozók számára szerveztünk egy akciót.

(Ez is érdekelheti: Karácsonyi csoda: nem mindennapi meglepetésben volt részük rászoruló családoknak)

– Az alapítvány igazán most, a Covid-járvány idején kapott óriási jelentőséget, hiszen ez a kórház volt a frontvonalban – kezdte dr. Mathiász Dóra alapítványi tag. – A legelső kórházként volt hivatalosan kijelölve a betegek kezelésére, és mivel ez az Országos Infektológiai Intézetnek a telephelye, azóta is a vezető gyógymódokkal, nagy betegszámmal, intenzív osztályokkal harcolunk a betegség ellen.

Ez az alapítvány az önök és a hasonló adakozók hozzájárulásával teszi lehetővé, hogy a dolgozóknak a sok-sok munkaóráját, ügyeleti idejét emberibbé, elviselhetőbbé, komfortosabbá tegyük. Különösen szívmelengető, hogy a nagyobb cégek adományai mellett magánszemélyek, kisemberek is áldoznak kisebb összegeket ezekre a célokra – tette hozzá a szakember, aki elárulta: fő céljuk a betegek és a dolgozók napi életét segíteni; olyan felszerelésekkel, bútorzattal, gépekkel ellátni az osztályokat, amelyek könnyebbé és eredményesebbé teszik a mindennapos munkát.

(Ez is érdekelheti: Mintegy 250 tonna tartós élelmiszert gyűjtött a Magyar Élelmiszerbank)

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet – Modern Pécsi Anesztéziáért Alapítvány

Dr. Mühl Diána osztályvezető, prof. dr. Bogár Lajos igazgató és kollégánk, Szabó Gergely. /Fotó: Fuszek Gábor

Dr. Mühl Diána osztályvezető, prof. dr. Bogár Lajos igazgató és kollégánk, Szabó Gergely. /Fotó: Fuszek Gábor

A pécsi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója, prof. dr. Bogár Lajos lapunknak elmondta, hogy intézetükben régóta oktatás is zajlik a gyógyítás mellett, így az egymillió forintos összeget a diákok oktatására fogják felhasználni.

– Örültünk nagyon, és szeretnénk úgy felhasználni, hogy az hosszú távon az olvasók számára is hasznos legyen, így az oktatói programunkban hasznosítjuk ezt a váratlan ajándékot – mondta, majd azt is elárulta, idén közel 160 magyar diák fog végezni a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán.

Markhot Ferenc Kórház Támogatására Alapítvány

Rázsi Botond, a Markhot Ferenc Kórház Támogatására Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Vácity József és Szoboszlay István. /Fotó: Zsolnai Péter

Rázsi Botond, a Markhot Ferenc Kórház Támogatására Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Vácity József és Szoboszlay István. /Fotó: Zsolnai Péter

Az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet gyökerei több évszázadra nyúlnak vissza. Az irgalmas rendi férfikórház 1728. december 27-én kezdte meg működését, itt kezdődött meg a kórház névadójának, Markhot Ferencnek a vezetésével az első magyar orvosi egyetemi képzés is, vagyis fontos szereplője az egészségügynek.

A kórház igazgatója nagy szeretettel fogadta a RAS-csoport adományát, elmondása szerint a koronavírussal szembeni harchoz minden forint jól jön. – A gyógyítás az egyik legfontosabb dolog az életünkben, és ehhez mérten a gyógyításban és a védekezésben fogjuk hasznosítani a kapott összeget – mondta a Blikknek dr. Vácity József.

Ajkai Kórházért Alapítvány

Dr. Nagy Zoltán főigazgató (balról), Dr. Gősi Erika alapítványi tag, valamint Csortos Attila kórházparancsnok. /Fotó: Varga Imre

Dr. Nagy Zoltán főigazgató (balról), Dr. Gősi Erika alapítványi tag, valamint Csortos Attila kórházparancsnok. /Fotó: Varga Imre

Az ajkai kórház mindvégig a Covid-ellátásban dolgozott, az első hullámban járványkórháznak jelölték ki, ma is 12 fekvőbetegosztály működik.

– Az adomány nagy segítséget jelentett, az alapítvány lehetőségei most szűkösek – mondta dr. Gősi Erika az alapítvány képviseletében. – Amellett, hogy próbálunk az ápoláshoz, az ellátáshoz szükséges dolgokat beszerezni, dolgozóink munkakörülményein is fontos javítani. Közben igyekszünk költségesebb készülékekre is félretenni, például EKG-berendezésre gyűjtünk. Légtérfertőtlenítő germicidlámpákból is többet beszereztünk, de bármennyi elférne a kórház épületében. Úgyhogy jó helyre jött a pénz, nagyon köszönjük önöknek s a Blikk olvasóinak.

Rászoruló gyerekeknek gyűjt adományokat Timi: „Decemberben már cipősdobozokkal álmodom”
Tovább...
Összecsuk...
60-70 ezer ajándékot szednek össze a Baptista Szeretetszolgálatnál

Évek óta minden szeptemberben elkezdi szervezni a Cipősdoboz adományok gyűjtését Kurja Timi. Négy kemény hónap munkája az a 60-70 ezer ajándék, amellyel a Baptista Szeretetszolgálat a nélkülöző családok gyermekeit megörvendezteti karácsonykor. A projekt vezetője nem ismer lehetetlent, ő maga is pakolja a dobozokat akár hétvégente és éjszaka is.

Ő a Cipősdoboz akció motorja: a Cipősdoboz akció motorja: cégekkel tárgyal az adományokért, ismert emberekkel, hogy segítsék az akciót, munkásokkal, akik - az idei év kivételével - a Deák téri Cipősdoboz várat építik, polgármesterekkel, akik településeiken élő rászorulóknak kérnek ajándékot, szállítókkal, hogy a beérkezett dobozok célba is érjenek, egyszóval folyamatosan telefonál és intézkedik.

- Karácsony közeledtével egyszerűen elkap a gépszíj, semmi más nem létezik számomra, csak a Cipősdoboz. Decemberben már cipősdobozokkal álmodom - mondta Timi, aki azért dolgozik ennyire keményen, hogy minden olyan gyermek kapjon ajándékot, akiknek a szülei nem, vagy csak nehezen tudják ezt biztosítani. - Csak arra tudok gondolni, hogy Szenteste egy kicsi se álljon üres kézzel a fa mellett - tette hozzá Timi, akinek az idei a legnehezebb gyűjtőakciója, hiszen rengeteg cégnél nem dolgoznak, tehát nem funkcionálnak gyűjtőpontként. Sokkal kevesebb azon helyek száma, ahol az adományozók le tudják adni a cipősdobozokat. - Idén még többet kell dolgozni az álmomért, de jólelkű, segítőkész emberekből nincs hiány - mondta.

Az igénylők száma is csúcsot döntött, a vírushelyzet miatt rengeteg család egyetlen reménye, hogy a Baptista Szeretetszolgálat segítségével tudja megajándékozni gyermekeit.

Érintés mentesen is adakozhatunk idén

A kampányában 150 gyűjtőpont várja az ajándékokat december 20-ig. Idén nem épülhetett fel Budapest szívében a Cipősdoboz Vár, ezért a Baptista Szeretetszolgálat kibővítette az online dobozolás lehetőségét: játékok, higiéniai eszközök, könyvek vásárlásával vagy pénzadomány küldésével lehet érintésmentesen adományozni akár a www.ciposdoboz.hu oldalról elindulva.

„Vannak nehéz pillanatok” – A betegek lelkét is ápolja a Covid-osztályon gyógyító szakorvosjelölt
Tovább...
Összecsuk...
Budapest — Naponta lát el koronavírus-fertőzötteket szakorvos és rezidens kollégáival együtt dr. Seres Éva (28), a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának szakorvosjelöltje.

A doktornő testközelből tapasztalja meg, milyen megpróbáltatásokon mennek keresztül a betegek, akiknek gyakran csak ő és a kollégái jelentik a támaszt, reményt a gyógyulásra, miután bekerülnek a Covid-osztályra. Hősök vagytok! kampányunk keretében Éva mesélt a munkájáról, a pandémiás időszakkal járó pluszfeladatokról és a betegekről.

– Jelenleg kizárólag koronavírusos esetekkel foglalkozom, egy nap maximum 24 beteget látok el. Reggel nyolckor kezdek a klinikán, ahol először vizitet tartunk, kikérdezzük a fertőzötteket a panaszaikról, ha szükséges, a szakorvossal egyeztetve módosítjuk a terápiájukat, majd átnézzük a laboreredményeket – sorolta az orvos. Az osztályon, ahol dolgozik, csak felnőtt betegek fekszenek, zömében idősek. Van, aki egyik pillanatról a másikra kerül súlyos állapotba, sokan viszont légzéstámogatással, oxigénterápiával átvészelik a vírust.

– Nálunk nincsenek lélegeztetőgépek. Elsősorban azok kerülnek hozzánk, akik ugyan kórházi ellátásra szorulnak, de még nem annyira súlyos az állapotuk, hogy az intenzívre szállítsák őket. Az utóbbi időben sok beteget veszítettünk el, olyanokat, akiknek olyan hirtelen romlott az állapotuk, hogy már az intenzív osztályon sem tudtak volna rajtuk segíteni. Nekünk sem könnyű, amikor meghal egy beteg, még akkor sem, ha a tüdőgyógyászatban alapvetően gyakran fordul ez elő. Vannak nehéz pillanatok, de a kollégákkal próbálunk segíteni egymásnak a feldolgozásban – árulta el a doktornő.

Dr. Seres Éva

Dr. Seres Éva

Sajnos, nem egy hír jelent meg arról a közelmúltban, hogy több egészségügyi dolgozó is a koronavírus áldozata lett. Éva is aggódik, hogy elkapja, de amikor dolgozik, csak a munkára, a betegekre fókuszál, hiszen a gyógyításra tette fel az életét.

– A szükséges óvintézkedéseket betartom, másképp nem lehet védekezni. A munkánk egy része az úgynevezett vörös zónában zajlik, ott többrétegű védőfelszerelést kell viselnünk. Szkafandert, köpenyt, arcvédő pajzsot, kesztyűt. Emellett a klinika egész területén kötelező a maszkhasználat, azt csak evéshez vehetjük le – tette hozzá.

Dr. Seres Éva szinte egész nap beöltözve, szkafanderben, arcvédő pajzsban dolgozik

Dr. Seres Éva szinte egész nap beöltözve, szkafanderben, arcvédő pajzsban dolgozik

Éva és kollégái nem csupán a betegek panaszaira koncentrálnak, ha ugyanis valaki nagyobb odafigyelést, lelki támogatást igényel, nem hagyják a sorsára.

(Ez is érdekelheti: „Nap mint nap sokkoló történetekkel találkozom” – Az utcán vívja a harcot Gábor a hajléktalanokért)

– Vannak, akik nehezen viselik a tüneteket, a bezártságot, velük igyekszünk többet beszélgetni. Dolgozik egyébként velünk egy pszichológus is, aki azonnal segít, ha szorongó beteggel találkozunk.

„Nap mint nap sokkoló történetekkel találkozom” – Az utcán vívja a harcot Gábor a hajléktalanokért
Tovább...
Összecsuk...
Budapest — Nem számít, ha röpködnek a mínuszok, fúj a szél és esik az eső, akkor is az utcákat, valamint a Budapest környéki erdőket rója Tréfás Gábor utcai szociális munkás, hogy a hajléktalan embereken segítsen.

Hősök vagytok! sorozatunk szereplője a járvány második hullámában olyan otthontalanokkal is találkozik, akik frissen kerültek utcára, mert elveszítették a munkájukat.

– Tizenkét éve dolgozom a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlegénél szociális munkásként – kezdte Gábor. – Nap mint nap sokkoló történetekkel találkozom, de az még engem is megráz, ami a vírushelyzet miatt történik. Frissen hajléktalanná vált emberek lődörögnek az utcán, még maguk sem hiszik el, hogy nincs hová hazamenniük.

Gábor a minap egy volt pincérrel és egy színpadépítő munkással elegyedett szóba a városban, akik a tavaszi első hullám idején veszítették el munkájukat. A nyarat barátoknál, ismerősöknél kihúzták valahogy, de a második hullám alatt a bizonytalan fedelet is elvesztették a fejük felül.

– Sikerült elhelyeznünk őket a szeretetszolgálat Bánya utcai szállóján, s bíznak benne, hogy ha visszatér az élet a normál kerékvágásba, visszakaphatják a munkájukat és az előző életüket.

Gábor munkahelye, a Baptista Szeretetszolgálat krízisautót működtet, amellyel a hideg téli időben az utcán élőknek és szenvedélybetegeknek nyújtanak segítő kezet.

– Sokat beszélgetek velük, takarókat, meleg ruhát, maszkot adunk nekik, s próbáljuk az ellátórendszer felé terelni őket – mondta Gábor, akinek most különösen nehéz a dolga, hiszen az addiktológiai osztályok többsége Covid-osztállyá alakult a kórházakban, nincs hová vinni az utcán élő drogosokat.

– Egy szenvedélybeteget nem lehet bevinni a szállóra, előtte le kell jönnie a szerről, vagy legalábbis el kell indulnia a gyógyulás útján. Rajtuk tehát szinte lehetetlen most, a járványhelyzetben segíteni.

(Ez is érdekelheti: „Tudom, hogy a nagymamám jó kezekben van” – Az idősek gondozásáért mond köszönetet Gabriella a nővéreknek)

Az utcai szociális munka az egyik legnehezebb munka, nem sok sikerélményt tartogat. Gábor 12 éve mégis rendületlenül kitart, a világjárvány sem veti vissza a lelkesedését. – Ha egy embert is sikerül az utcáról fedél alá terelni, az én munkám már sikeres – összegezte.

Mesélje el Ön is a történetét!

A Blikket is kiadó Ringier Axel Springer a Hősök vagytok! kampányában a hazai egészségügyet támogatja a november 30. és december 6. között eladott lapokból befolyó bevétel egy részéből. Ha ön is ismer olyan embert, aki a vírushelyzet alatt önzetlenül segít másoknak, küldje el történetét a hosokvagytok@blikk.hu címre, vagy keresse fel a hosokvagytok.hu honlapot. Az öt legjobb történet szereplőjét egyenként 100 ezer forinttal segítjük majd, hogy ők is tovább segíthessenek a rászorulókon.

Nem is gondolták, mennyire érinti a koronavírus-járvány a gyerekeket: félnek a kicsik a szkafanderes dokiktól
Tovább...
Összecsuk...
A koronavírus-járvány közepette megváltozott a gyermekorvosok munkája is. Több feladatot látnak el, mint korábban, szigorú óvintézkedések betartása mellett gyógyítják a betegeket.

– Tavasszal még nem volt világos számunkra, hogy a koronavírus milyen mértékben érinti a gyerekeket. Most már tudjuk, hogy a többségük tünetmentesen átvészeli a fertőzést, de vannak köztük olyanok is, akik nagyobb odafigyelést igényelnek, például egy alapbetegség miatt – kezdte lapunknak a doktornő.

Az egészségügyben dolgozók már a kezdetektől fogva megannyi új szabálynak próbálnak megfelelni, a kórházak működése is megváltozott, pluszfeladatokat látnak el az ápolók és az orvosok is. Judit például már a betegek kiszűrésért is felel, pozitív teszt esetén az elkülönítésért, és ha szükséges, továbbítja az érintetteket a Covid-betegeket ellátó osztályokra.

– Nekünk is meg kellett tanulnunk, hogy a megváltozott körülmények között hogyan gyógyítsuk a gyerekeket. Szkafanderben elég félelmetesek vagyunk a kicsiknek, ezért fontos, hogy folyamatosan kommunikáljunk velük vizsgálat közben, és olyan környezetet teremtsünk, ahol biztonságban érzik magukat. Szerencsére nem mindig kell beöltöznünk, csak akkor, ha a gyermeknél felmerül a koronavírus gyanúja – folytatta az orvos.

Dr. Czelecz Judit már a tesztelésekben is részt vesz

Dr. Seres Éva szinte egész nap beöltözve, szkafanderben, arcvédő pajzsban dolgozik

Több városi kórház gyermekosztályát alakították át koronavírusos felnőttek ellátására, a Bethesda próbálja ezeket az intézményeket tehermentesíteni azzal, hogy fogadja azokat a gyerekeket, akiket egyébként nem hozzájuk szállítanának.

– Nem csupán lázas betegeket látunk el, vannak krónikus betegeink is, akik vastagbélgyulladással, veseproblémákkal, cukorbetegséggel kerülnek be hozzánk. Az ő elkülönítésük különösen fontos, véletlenül sem fertőződhetnek meg, a gyenge immunrendszer és a koronavírus találkozása ugyanis végzetes is lehet – tette hozzá az osztályvezető. Elmondása szerint az emberek rendkívül hálásak nekik, valóságos szeretetáradat veszi őket körül.

– Komolyabban veszik mind a szülők, mind pedig a gyerekek a járványt. A szigorú maszkviselésnek köszönhetően például alig-alig fekszenek az osztályon komoly légúti panaszokkal, tüdőgyulladással betegek.

(Ez is érdekelheti: Hétköznapi hősök – Ez a győri étterem is nehéz helyzetben van, de segítenek: ingyen adnak ételt)

Küldje el ön is a történetét!

A Blikket is kiadó Ringier Axel Springer a Hősök vagytok! kampányában a hazai egészségügyet támogatja a november 30. és december 6. között eladott lapokból befolyó bevétel egy részéből. Ha ön is ismer olyan embert, aki a vírushelyzet alatt önzetlenül segít másoknak, küldje el történetét a hosokvagytok@blikk.hu címre, vagy keresse fel a hosokvagytok.hu honlapot. Az öt legjobb történet szereplőjét egyenként 100 ezer forinttal segítjük majd, hogy ők is tovább segíthessenek.

Hétköznapi hősök – Ez a győri étterem is nehéz helyzetben van, de segítenek: ingyen adnak ételt
Tovább...
Összecsuk...
Győr — Ingyen elvihető meleg ételekkel támogatja a koronavírus-járvány idején is a rászorulókat a győri Komédiás Étterem. A tulajdonos, Hősök vagytok kampányunk következő szereplője, Vargáné Salakta Nárcisz (47) évek óta jótékonykodik kollégáival a városban, s bár a pandémia gazdaságra gyakorolt hatásai őt is számos megoldásra váró probléma elé állították, úgy gondolja, az adakozás nem állhat le, főleg ezekben a vészterhes időkben.

– Az adományozás rengeteg pozitív energiát szabadít fel az emberekben. Mosolyt csal mások arcára, emellett egyfajta ösztönző erővel bír, hogy amennyiben tehetjük, mi is segítsük másokon. Márpedig úgy gondolom, mindig van valami, amit adhatunk az életünkből, magunkból. Nem feltétlenül tárgyakra, pénzen megvehető holmikra gondolok, hiszen egy kedves gesztus is képes arra, hogy feltöltse az embereket. Erre most nagy szükségünk van ebben a járványhelyzetben – kezdte lapunknak Nárcisz. Az általa vezetett, majdnem 30 éves múltra visszanyúló családi étterem is ebben a szellemben tevékenykedik.

– Már korábban is lehetett tőlünk elvinni ingyen ételeket, erre most úgy érzem, a második hullám alatt még nagyobb szükség lehet. Tavasszal mi is bezártunk, akkor egy szeretetotthonnak adtuk oda a fel nem használt zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, különböző élelmiszereket. A második hullámban átálltunk a házhozszállításra, így a konyhánk továbbra is pörög. Előfordul, hogy egy levesből, főzelékből, főételből többet készítünk, a megmaradt adagokat ajánljuk fel a rászorulóknak – folytatta az egyébként háromgyermekes édesanya. Mint mondta: fontos, hogy gyermekei előtt is példával járjon el, ezért soha nem is volt kérdés, hogy segít azoknak, akik valóban rászorulnak.

Az étterem közösségi oldalára töltött fel az ingyen elvihető ételekről egy posztot, ami már több mint 120 ezer emberhez eljutott. Nárcisz és kollégái hamar kapcsolatba kerültek segítségre váró családokkal, ahol a szülők nem engedhetik meg maguknak, hogy minden egyes nap meleg ételt tegyenek az asztalra.

– Találkoztunk egy asszonnyal, aki több bajba jutott családnak segít rendszeresen. Neki célzottan jelezzük is, amikor jöhetnek az ételekért – tette hozzá a tulajdonos.

(Ez is érdekelheti: Hősök vagytok! – Odaadjuk bevételünk egy részét az egészségügyi dolgozóknak és a hétköznapi hősöknek – Komoly akciót indítottunk)

Küldje el ön is a történetét!

A Blikket is kiadó Ringier Axel Springer a Hősök vagytok! kampányában a hazai egészségügyet támogatja a november 30. és december 6. között eladott lapokból befolyó bevétel egy részéből. Ha ön is ismer olyan embert, aki a vírushelyzet alatt önzetlenül segít másoknak, küldje el történetét a hosokvagytok@blikk.hu címre, vagy keresse fel a hosokvagytok.hu honlapot. Az öt legjobb történet szereplőjét egyenként 100 ezer forinttal segítjük majd, hogy ők is tovább segíthessenek.

Ösztöndíjprogramot indított a sportbolt: tehetséges kosarasokat támogatnak
Tovább...
Összecsuk...
Budapest — A járványhelyzet okozta válság sajnos sok családot nehéz helyzetbe kényszerít: tavasz óta nagyon sokan elveszítették a munkájukat, ami pedig azt is jelenti, hogy számos tehetséges gyereksportolónak a szülők csak nagyon nehezen tudják előteremteni az ehhez szükséges anyagi hátteret.

Ezen próbál segíteni a Rapcity kosárlabda- és cipőszaküzlet, amelynek tulajdonosa úgy döntött, hogy – az üzlet történetében először – ösztöndíjprogramot indít a tehetséges kosaraspalantáknak annak érdekében, hogy ne kelljen abbahagyniuk a sportot.

A sportban és tanulásban elért eredmények mellett azt is nézték, van-e a jelentkezőknek nyelvvizsgája. Buza Dániel szerint ez azért fontos, mert akinek van, arról már ők is látják, hogy valóban komolyan veszi a tanulmányait. A november 25-i határidőig 50 pályázat érkezett hozzájuk – fele fiú, fele lány –, ebből választják ki azt az öt kosarast.

A sneakerszakértő elmondta: nem csak a vírus miatt látnak sok hátrányos helyzetű fiatalt, de most mindennél nagyobb szükség van az ilyen segítségre.

– Korábban is volt jótékonysági akciónk, akkor a feleségemmel gyakorlatilag végigzokogtuk a pályázatok olvasását. Hihetetlen, hogy milyen helyzetben élnek egyes gyerekek, miközben az egyetlen álmuk, hogy sikeres kosárlabdázóvá váljanak. A jelenlegi helyzetben is sok olyan pályázatot láttunk, ahol például egyedülálló szülő gyermeke szeretné megkapni az ösztöndíjunkat, ezekben a családokban különösen nehéz előteremteni a kosarazáshoz szükséges összeget.

(Ez is érdekelheti: A járvány elleni küzdelem hőse: János a mentő kollégái épségére ügyel, akik több ezer emberhez vonulnak ki nap mint nap)

Buza Dániel egyébként nem először segít rászorulóknak.

– Néhány gyerekhez eljuttattunk digitális eszközöket, hogy ennek hiányában ne maradjanak le a digitális oktatásról. Szent küldetésnek érezzük, hogy segítsünk – összegezte.

Küldje el ön is a történetét!

A Blikket is kiadó Ringier Axel Springer a Hősök vagytok! kampányában a hazai egészségügyet támogatja a november 30. és december 6. között eladott lapokból befolyó bevétel egy részéből. Ha ön is ismer olyan embert, aki a vírushelyzet alatt önzetlenül segít másoknak, küldje el történetét a hosokvagytok@blikk.hu címre, vagy keresse fel a hosokvagytok.hu honlapot. Az öt legjobb történet szereplőjét egyenként 100 ezer forinttal segítjük majd, hogy ők is tovább segíthessenek.

Olasz étteremből visznek ebédet a Szent Imre Kórházba: pizzával segítik a hősök munkáját
Tovább...
Összecsuk...
Budapest —Szerencsére elég közel vannak, így még az étel sem hűl ki, mire a futár megérkezik vele.

Nem először, és nem is utoljára robogott a futár a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházba, ahová ezúttal 20 pizzát szállított ki az egyik XI. kerületi olasz étteremből. Szonda Ferenc (42), a Raffaello étterem tulajdonosa már a koronavírus-járvány első hullámában is segítette a helyi egészségügyi dolgozókat, akik ezekben a hetekben, hónapokban szinte minden idejüket az intézményben töltik.

Mint arról az étteremvezető lapunknak beszélt, nagyon hálásak mindenkinek, aki a járvány megfékezésében és a betegség leküzdésében részt vesz. A kórház több dolgozóját is ismerik az étteremből, így nem volt kérdés, hogy ha mással nem is, de meleg étellel támogatják őket. De a választásuk nem csupán ezért esett az intézményre, a közelség miatt is, hiszen így éppen időben kiérnek, nem hűl ki az étel.

Nem először vittek ebédet a dolgozóknak az olasz étteremből/Fotó: Korponai Tamás

Nem először vittek ebédet a dolgozóknak az olasz étteremből/Fotó: Korponai Tamás

„Tudjuk, mennyire nehéz nekik. Már az első hullám idején is beszélgettünk velük, de akkor még közel sem volt ennyi munkájuk. Tudjuk, látjuk, hogy most nagyon sokat dolgoznak, erőn felül teljesítenek, szeretnénk legalább ebben segítséget nyújtani, hogy azoknak is legyen meleg étel, akiknek még arra sem jut idejük, hogy rendeljenek maguknak” – tette hozzá a vezető, aki természetesen a jövőben is küld ételt, ha szükség lesz rá. Sajnos, egyelőre nem tudja az étteremben vendégül látni a dolgozókat, így ezt látta a legjobbnak, ha a futár gyorsan kiszállítja a helyszínre.

A koronavírus-járvány kezdetén, tavasszal indult az #etesdadokit elnevezésű jótékonysági akció az egészségügyben dolgozók segítéséért, amelyhez neves éttermek, pékségek is csatlakoztak. Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó étterme, a Tommy Di Napoli és csapata például naponta 200 pizzát szállított ki térítésmentesen a kórházak dolgozóinak. Csatlakozott a Fény utcai piac lángosozója is, akik a Szent László Kórházba vittek 50 lángost.

Küldje el ön is a történetét!

A Blikket is kiadó Ringier Axel Springer a Hősök vagytok! kampányában a hazai egészségügyet támogatja a november 30. és december 6. között eladott lapokból befolyó bevétel egy részéből. Ha ön is ismer olyan embert, aki a vírushelyzet alatt önzetlenül segít másoknak, küldje el történetét a hosokvagytok@blikk.hu címre, vagy keresse fel a hosokvagytok.hu honlapot. Az öt legjobb történet szereplőjét egyenként 100 ezer forinttal segítjük majd, hogy ők is tovább segíthessenek.

"Tudom, hogy a nagymamám jó kezekben van" - Az idősek gondozásáért mond köszönetet Gabriella a nővéreknek
Tovább...
Összecsuk...

Esztergom - A nap 24 órájában, erejüket és egészségüket nem kímélve harcolnak az esztergomi Szent Vince Szociális Otthon dolgozói azért, hogy az intézmény falai közé ne jusson be a koronavírus. Az otthonban összesen 91 idős hölgyért felelnek az ott dolgozók, akik nem csupán fizikailag látják el a nyugdíjasokat, a lelküket is ők ápolják. Hősök vagytok! kampányunkban nem csupán az esztergomiaknak, hanem az összes kollégájának szeretne köszönetet mondani Kántor Gabriella, aki korábban főnővérként dolgozott egy szociális otthonban, jelenleg gyeden van otthon gyermekével.

 

– Tudom, hogy az összes dolgozó szeretettel megy be a munkahelyére mindennap, ismerem őket, hiszen az én 98 éves nagymamámról is ők gondoskodnak. Hiába lakunk tőle 10 kilométerre, mi most nem látogathatjuk őt, hiszen ez a járványhelyzetben szigorúan tilos. Csak azért nem aggódom miatta, mert tudom, hogy a nagymamám jó kezekben van, mérhetetlen szeretet veszi körül, amire nagy szüksége van ezekben a vészterhes időkben – mesélte elcsukló hangon Gabriella.

 

Talán az idősotthonok lakóinak a legnehezebb most, hiszen egyik családtagjukkal sem találkozhatnak. Az őket ápolók jelentik most az egyetlen kapcsot köztük és a külvilág között.

– A nagymamámnak és nekünk, rokonoknak is minden egyes nap, minden egyes karácsony ajándék. Nagyon nehéz, hogy nem ölelhetjük át, nem nyugtathatjuk meg, hiszen ő is fél, látja a híreket a tévében. A lakók pontosan tudják, hogy mi folyik a világban. Elfogadják, hogy szeretteik helyett most mások vigasztalják őket. Kizárólag a dolgozóktól kapnak egy-egy mosolyt, kedves szót, szeretetet. Végtelenül hálás vagyok a törődésért a kollégáimnak, akik a lehető legbékésebb környezetet teremtik meg az időseknek – tette hozzá Gabriella, aki azt is elmondta, hogy a nővérek éppúgy bánnak az idősekkel, mintha egy szeretett családtagjukat ápolnák. Mosolyogva mennek be minden egyes nap, de olykor sírva indulnak el hazafelé, mert féltik a lakókat és persze saját családtagjaikat is.Küldje el ön is a történetét!

A Blikket is kiadó Ringier Axel Springer a Hősök vagytok! kampányában a hazai egészségügyet támogatja a november 30. és december 6. között eladott lapokból befolyó bevétel egy részéből. Ha ön is ismer olyan embert, aki a vírushelyzet alatt önzetlenül segít másoknak, küldje el történetét a hosokvagytok@blikk.hu címre. Az öt legjobb történet szereplőjét egyenként 100 ezer forinttal segítjük majd, hogy ők is tovább segíthessenek a rászorulókon.A járvány elleni küzdelem hőse: János a mentő kollégái épségére ügyel, akik több ezer emberhez vonulnak ki nap mint nap
Tovább...
Összecsuk...

Naponta több ezer koronavírus-gyanús érintetthez vezényli ki a mentőautókat Balogh János (42) mentőtiszt, aki egyebek mellett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Dévai utcai telephelyének működéséért felel.

Innen indulnak ugyanis azok az egységek, amelyek kizárólag koronavírussal kapcsolatos feladatokat látnak el egész Pest megyében. János a telephely szíve és lelke. Telefonja éjjel-nappal cseng, nincs olyan mentő, aki ne ismerné és ne tudná, hogy hozzá bármikor bizalommal fordulhat. 

A férfi 22 éve áll az OMSZ szolgálatában, de úgy tartja: életpályája legkeményebb időszakát éli.
 

– Elsősorban a mintavételek lebonyolításáért felelek, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen. Rengeteg munkánk van, egy nap több ezer emberhez kell kivonulni a kollégáknak. Ilyenkor az én felelősségem, hogy minden egyes kivezényelt mentőautón legyen elég mintavételi cső, megfelelő mennyiségű védőfelszerelés, FFP-maszk, pajzs, védőszemüveg, gumikesztyű – kezdte lapunknak János, akit méltán nevezhetünk a mentők őrangyalának is, hiszen munkája elengedhetetlen ahhoz, hogy kollégái biztonságban térjenek haza családjaikhoz.


A mentőtiszt is gyakran beöltözik tetőtől talpig, hiszen sokszor ő szűri a koronavírus-gyanús kollégáit, akik nemegyszer hozzá fordultak azonnal segítségért, amikor úgy sejtették, hogy megfertőződtek.

Levettem jó pár mintát március óta, és engem is már többször teszteltek. Bár a protokollt szigorúan betartjuk, sajnos a megfertőződés lehetősége nálunk is fennáll. Azt viszont nem engedhetem meg magamnak, hogy féljek, hiszen az emberek megsegítését, az életmentést választottam hivatásomnak. Fontos, hogy tartsuk be a meglévő szabályokat és vigyázzunk egymásra – fűzte hozzá a mentő.

A mentőszolgálat életében mindig is voltak olyan hetek, hónapok, amikor feszítettebb volt a munkatempó. Most János csak vacsorázni és aludni jár haza a hét majdnem minden egyes napján.
Kreatív maszkokkal segített a rászorulóknak a Blikk fotósa
Tovább...
Összecsuk...
Ötven adag ételt osztott szét a fővárosban Hősök vagytok! kampányunk szereplője és egyben a Blikk fotóriportere, Zsolnai Péter (46).
A koncepció az volt, hogy egy felturbózott maszkért egy adag étel jár. / Fotó: Zsolnai Péter

A koncepció az volt, hogy egy felturbózott maszkért egy adag étel jár. / Fotó: Zsolnai Péter

– Az egyik munkám során láttam egy férfit, aki a maszkjához felvett egy koronát, innen jött az ötlet, hogy csinálok egy maszkszépségverseny-fotósorozatot. A munkám során mindig törekedtem arra, hogy a fotózással segíthessek másoknak, nem volt ez másképp most sem. A koncepcióm az volt, hogy egy felturbózott maszkért egy adag étel jár. Végül 50 adagot osztottunk szét egy X. kerületi általános iskolában, valamint a Hős utcában egy partnercég támogatásával – mesélte.

Mint mondta: a járvány idején még nagyobb bajba kerülő, amúgy is kiszolgáltatott felnőttek és a gyerekek szelíd mosollyal köszönték meg a segítséget.

Péter úgy véli, hogy kis tettekkel is szebbé tudjuk varázsolni a rászorulók mindennapjait. Ha van szándék, minimális eszközökkel is érhetünk el változást.

Hősök vagytok! Róluk se feledkezzünk meg a járványhelyzet idején: hatalmas köszönet jár a véradóknak is
Tovább...
Összecsuk...
Budapest — Hősök vagytok! kampányunkban köszönetünket szeretnénk kifejezni a véradók iránt is, akik a járványhelyzetben sem feledkeznek meg segítségre szoruló embertársaikról.

A Magyar Vöröskereszt Arany János utcai székházában található egy társadalmi vállalkozás, az Empathy Café & Bistro. A koronavírus ideje alatt a kávézó különleges véradó helyszínként üzemel, és minden hétköznap 11–18 óra között várja a véradókat. A héten, május 20-án, szerdán itt adott vért a Magyar Honvédség Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központjának 19 munkatársa, köztük dr. Hangya Gábor ezredes is, Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatójának társaságában.

Köszönjük a Magyar Vöröskereszt munkatársainak és az összes véradónak, hogy a legnehezebb élethelyzetekben is hozzájárulnak ahhoz, hogy az orvosok, ápolók életeket mentsenek.

„Remélem, mihamarabb hazamehetek a családomhoz” – Igazi hős: a vírusveszély miatt elköltözött a feleségétől és a fiaitól egy budapesti mentőápoló
Tovább...
Összecsuk...
Budapest - Folyamatos teszteléseket végez kollégáival, amikor riasztják, percek alatt teljes védőfelszerelésbe öltözik, majd kórházba szállítja a koronavírusos betegeket Őri-Kiss Zsolt (46) mentőápoló. Hősök vagytok! kezdeményezésünk következő főszereplője 21 éve dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál, ám még a sokat látott szakember is új kihívásokkal néz szembe a járvány időszakában.

Változott a mentők munkája az utóbbi két hónapban?

Zsolt: Inkább azt mondanám, hogy átalakult. Mivel a többség otthon van, kevesebb feladatot kell ellátnunk közterületeken, például érezhetően ritkábban riasztanak minket közúti balesethez. Az emberek emellett megfontoltabban kezelik a mentőhívást, az esetek többségében csak akkor telefonálnak, ha tényleg baj van. Ez nem azt jelenti, hogy kevesebb a munka, hiszen új kihívásoknak kell megfelelnünk.

A koronavírus-helyzetre gondol?

Zs.: Elsősorban igen. Ma már a napi rutinunk része a védőfelszerelésbe való beöltözés és a betegek megfelelő kikérdezése a vírus kapcsán.

Hogyan zajlik mindez?

Zs.: Az irányítócsoport szól nekünk, ha koronavírus-gyanús beteghez kell menni. A hívást intéző bajtársak előzetesen próbálják felmérni az érintett állapotát, valóban fennáll-e a fertőzés veszélye. Ezt azonban telefonon keresztül nagyon nehéz megállapítani. Ha koronavírus-gyanús személyhez riasztanak, védőfelszerelésben megyünk házhoz, ahol az illetőnek maszkot adunk, megmérjük a testhőmérsékletét, és ha a veszély valóban fennáll, bevisszük. Előfordult az is, hogy a bejelentő már erősen fulladt, az állapota nem engedte meg, hogy megvizsgáljuk, ilyenkor azonnali ellátás után megyünk a kórházba.

Ezt követően mi a teendőjük?

Zs.: A beteget egy elkülönített részen adjuk át ellátásra, mi pedig egy úgynevezett mentesítő zónába megyünk. Ott történik a felszerelések, eszközök, autók teljes fertőtlenítése. A szabályoknak megfelelően átöltözünk, pótoljuk az eszközöket, ruhákat, fertőtlenítő szereket, és már készen is állunk az újabb riasztásra. Persze ezek a plusz feladatok minimálisan megnövelik az autó bevethetőségi idejét, de szigorúan kötelező elvégezni a betegek és a saját biztonságunk érdekében. Nem hibázhatunk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy kiessünk a munkából. Ki menne akkor a betegekért?

Az Ön egysége teszteket is végez?

Zs.: Igen. Kétféle módszerrel dolgozunk. Az egyik a gyorsteszt, amit leginkább a vércukorméréshez tudok hasonlítani. A teszt a vérben lévő ellenanyag termelési szintjét mutatja meg, folyamatban van-e a fertőzés, esetleg lezajlott-e már. A másik, amikor torok- és orrgarat-váladékból veszünk mintát, ebben az esetben a beteget előzetesen telefonon értesítik, azért is, mert a mintavétel előtt legalább két órával tilos bármit is enni, vagy inni. A mintát laboratóriumi körülmények között vizsgálják aztán meg.

Gyakran a mentők találkoznak először koronavírusos beteggel. Hogyan élik meg ezt a helyzetet az érintettek?

Zs.: Egy egészséges félelem mindenkiben volt eddig, akivel találkoztam. Nem magukat féltik, hanem azokat, akikkel együtt élnek, a szeretteiket, akikkel esetleg találkoztak.

Ilyenkor megnyugtatják őket?

Zs.: Abszolút, ez is a feladatunk. A mi munkánk esetében a legfontosabb a bizalom. A betegnek bíznia kell abban, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk érte. Sokat beszélgetünk, hiszen egy-egy kedves szó, mondat csodákra képes.

Beosztástól függően 12 vagy 24 órás munkarendben dolgoznak. Miután levetette az egyenruhát, fejben is képes elengedni a műszak során felvett terheket?

Zs.: A nap során szerzett tapasztalatok, ezekkel kapcsolatos gondolatok ott motoszkálnak bennünk, de egyikünknek sincs ezzel problémája. Azért vettük fel ezt az egyenruhát, hogy minden körülmények között segítsünk embertársainkon.

A munkája tehát átalakult, a magánéletében történt a koronavírus miatt változás?

Zs.: A két fiammal és a feleségemmel élek. Féltem őket, ezért másfél hónappal ezelőtt elköltöztem otthonról. Sok egészségügyi dolgozó szeretne elszeparálódni az otthonától a járványidőszakban, nem mindenki teheti meg. Én szerencsés vagyok, egy barátom ajánlotta fel a segítségét.

A felesége mit szólt ahhoz, hogy elköltözik?

Zs.: Közös döntés volt. Tisztában voltunk a nehézségekkel, de jobbnak láttuk, ha egyáltalán nem kockáztatunk. Mondjuk az legalább kiderült, hogy nem vagyok életképtelen (nevet). Mosok, főzök, takarítok, de azért remélem mihamarabb hazamehetek a családomhoz.

A házimunkán kívül mivel tudja még lefoglalni magát, amikor épp nem életeket ment?

Zs.: Motorozok, de hobbi szinten dobolok is. A mentőállomáson van egy kis zenekarunk, ha elül a járvány, talán újra össze tudunk ülni úgy, mint azelőtt.

Mindennapi hősök: 80 lufiból hajtott bringát a Vaklufis
Tovább...
Összecsuk...
Pécs — Lufiból hajtogatott biciklit ezúttal a Pécsi Tudományegyetemnek Lakatos Norbert, vagy ahogyan a többség ismeri, a Vaklufis.

Hősök vagytok! kezdeményezésünk következő szereplője nem először csalt mosolyt ebben a rendkívüli helyzetben embertársai arcára, készített már például óriás doktor- és ápolónőbábut kórházaknak.

(Minden a koronavírusról itt)

– Kaptam egy felkérést az egyetem egyik projektjéhez, ami arról szól, hogy 40 nap alatt szeretnék körbebiciklizni a földet, persze csak képletesen. Fontosnak tartom a mozgást, főleg ebben az időben, így nem volt kérdés, hogy igent mondok – kezdte Norbert, aki nagyjából 80 darab lufiból, 5 óra alatt készítette el remekművét. – Úgy gondolom, ha csak egy percre is el tudom az emberek figyelmét terelni egy vidám dolog felé, már megérte! – mondta.

Lakatos Norbert új alkotásával

Lakatos Norbert új alkotásával

Ön is lehet hős a járvány idején: így menthet meg akár három életet is
Tovább...
Összecsuk...
A koronavírus-járvány idején is éppen úgy szükség van önkéntes véradókra, hogy segíthessenek a bajbajutottakon, mint máskor. Egy adag levett vérből háromféle készítmény lesz, így három életet menthet meg, aki vért ad.

A közösségi oldalakon téves információk is megjelentek a témáról. Pedig valójában nem az a veszélyes, hogy bárki is megfertőződjön a véradás vagy vérátömlesztés során, hanem ha az indokolatlan félelmek miatt távol maradnak a rendszeres véradók, és nem lesz elég életmentő vér és vérkészítmény a kórházakban – figyelmeztet a szervezet.

A véradások helyszínén is betartják a járványügyi intézkedéseket, a másfél méteres távolságot, a kézfertőtlenítést, és mindenkinek maszkot kell viselni.

Most a Blikk a Hősök vagytok! akcióval csatlakozik a Vöröskereszt felhívásához: matricákat adunk a vérért cserébe, hiszen mindenki hős, aki mások megmentésének szenteli az idejét. Csatlakozzanak a hétköznapi hősök egyre népesebb táborához!

Hősök vagytok! Így mondanak köszönetet a Blikk olvasói a hétköznapi hősöknek áldozatos munkájukért
Tovább...
Összecsuk...
Magyarország — A nehéz időkben mindenki a hősöknek üzen. Legyen szó a kukásról, a bolti eladóról vagy az orvosról, mindenkinek kijár a taps.

Valaki mégis kimaradt volna a köszöntésből, pedig a munkája Ön szerint mindennél fontosabb?

Kiss Erika töltötte fel a gondozó feldíszített kerékpárjának képét.

Kiss Erika töltötte fel a gondozó feldíszített kerékpárjának képét.

Arra kérjük olvasóinkat, csatlakozzanak Hősök vagytok! kezdeményezésünkhöz: a Blikkben megjelent matricákat ragasszák fel, fotózzák le, majd töltsék fel a www.hosokvagytok.hu oldalra. A beszámolókat várjuk a tortenet@hosokvagytok.hu címre!

Bíró Katalin és Kozák Orsolya,főnővér és önkéntes ápoló
Tovább...
Összecsuk...

Anya és lánya együtt gyógyít a Szent János kórházban: önként jelentkezett Orsolya az ott dolgozó édesanyja mellé

 

Budapest - A Szent János Kórház III-as Belgyógyászati Osztály épületében, a Covid-19-pozitív betegeknek kialakított őrzőben ápolja a kritikus állapotban lévő fertőzötteket a 23 éves főnővéri tapasztalattal rendelkező Bíró Katalin (50) és a feladatra önkéntes ápolónak jelentkező Kozák Orsolya (23). Az édesanya és a szintén egészségügyi pályát választó lánya a Blikk Hősök vagytok! kampányának követetkező két olyan szereplője, akik a frontvonalban harcolnak embertársainkért.

 

Hogyan forgatta fel a koronavírus a napi rutinjukat?

Orsolya: Teljes egészében megváltozott az életem. Visszaköltöztem Budapestre a szüleimhez, mivel ez idáig az egyetemi mesterképzés miatt a nagymamámnál laktam Nyíregyházán, de nem szerettem volna őt veszélyeztetni. Az önkénteskedés mellett készülök a vizsgáimra is; jelenleg ez a két dolog tölti ki a mindennapjaimat. Sajnos most a barátokkal való közös programok teljesen megszűntek erre az időre, kissé furcsa is, hogy nem élhetek olyan nyüzsgő életet, mint ezelőtt.

Katalin: Hosszabb munkaórák, embert próbáló feladatokat kell leküzdeni most, az eddig 100%-os odaadás és munka helyett 1000%-ot kell nyújtani.

 

Nem lehet könnyű feladat súlyos állapotban lévő betegeket ellátni. A nap mint nap látottakat hogyan dolgozzák fel?

O.: Az objektivitás az alapvető a tudományban, és az orvoslásban. Muszáj kizárni az érzelmeket, hogy ne befolyásoljanak bennünket. Pár hete kiragasztottak az öltözőnkbe egy plakátot, amin az egészségügyi dolgozóknak ingyenes segítséget kínálnak pszichológusok az esetleges traumák feldolgozásához. Még nem éreztem, hogy nekem szükségem volna rá, de lehet, hogy a későbbiekben élni fogok a lehetőséggel.

K.: Nekem a lányommal ellentétben nem ismeretlen, ugyanis életpályám során sokszor átéltem hasonló helyzeteket. Annyival azonban egyértelműen nehezebb ez a mostani veszélyhelyzet, hogy nehezebb munkát is kell vállalnunk. Viszont nagy segítségünkre van, hogy a védőfelszereléseket sora bővült, bár a munkavégzés a magasabb fokú védelemnek köszönhetően sokkal nehezebb és fárasztóbb.

 

Miért döntött úgy Orsolya, hogy önkéntesnek áll?

O.: Ebben a válsághelyzetben úgy éreztem, ha segíthetek azzal a tudással, amit az egészségügyi tanulmányaim során elsajátítottam, akkor minden tőlem telhetőt meg kell tenni. Ezen felül akárcsak a pályaválasztásban, most is nagy hatással volt rám édesanyám, hiszen az elsők között, önként vállalta, hogy a már a Szent János Kórházhoz tartozó Kútvölgyi-tömb karanténjában dolgozzon, majd pedig a kórház első tízágyas olyan osztályának kialakításában is részt vett, ahol jelenleg a kritikus állapotú COVID-19-pozitív betegeket ápoljuk. Bevallom, azért is jelentkeztem, mivel tudni szerettem volna, hogy anya milyen körülmények között végzi munkáját, és, hogy megkapják-e az egészségügyi dolgozók a védekezéshez a szükséges felszereléseket. Nem szerettem volna csupán otthonról szemlélni a járvány alakulását.

Pontosan milyen feladatokat látnak el?

O.: A munka azzal kezdődik, hogy „bezsilipelünk”, vagyis egy öltöző helyiségben fertőtlenítjük kezeinket, felvesszük a védőfelszerelést, és így lépünk át a tiszta térből a fertőzött zónába. Mi az első emeleti őrzőben dolgozunk, ahol 10 betegágy van. Ugyanazt a feladatot végzem, mint bármely intenzív osztályon dolgozó ápoló, azaz a betegek gyógyszerelését, terápiájuknak megadását, és szükségleteiknek kielégítését, asszisztálunk az orvosoknak az invazív beavatkozások elvégzésénél. Persze mindig ott van a műszakos ápoló, aki mellett dolgozunk. A betegek sokszor igényelnek nyugtatást, így egyben lelki segítséget is kell, hogy nyújtsunk nekik. Ha szükséges, besegítünk a betegstátusz, és a dokumentációk megírásában. Négy óránként van lehetőségünk szünetet tartani, ilyenkor kizsilipelünk, majd a szünet után újra beöltözünk; új maszkot, hajhálót, overált és kesztyűt veszünk fel. A műszak végén fáradtan, de jóleső érzéssel megyünk átöltözni, mivel tudjuk, hogy ma is segíthettünk. Sokszor a műszakok azért is tűnnek sokkal hosszabbnak, mint egy általános, nem fertőző osztályon, mivel a védőfelszerelésben való munkavégzés nagyon igénybe veszi az embert, és rendkívül kényelmetlen és egyben viszont nélkülözhetetlen eszközünk.

 

Az édesanyjának nem ismeretlen az éjszakázás. Ön az első után mit érzett?

O.: Örültem, hogy segíthettem, de annak is, hogy eltelt ez az éjszaka, hiszen valóban nehéz a munka, amit végzünk 12 órán keresztül. Büszke voltam magamra, hogy végigcsináltam, és nagyon jólesett, hogy anya megdicsért, hogy jól helytálltam az első éjszakán. Az első kérdés, ami felvetődött bennem az éjszakázás után, hogy vajon az erőm kitart-e a járvány végig. Most úgy érzem, hogy addig, amíg anya a közelemben van közösen sikerülni fog.

 

Nem félnek attól, hogy elkapják a vírust?

O.: Édesanyám egész életpályája példa nekem, így az a bátorság is, ahogy szembe néz ezzel a járvánnyal. Remélem, hogy nem kapom el a vírust, de tudom, hogy ha ne adjisten megtörténik, magas színvonalú és odaadó ellátásban lesz részem.

K.: De, féltjük egymást, egészséges félelem van bennünk. Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy ne kapjuk el a fertőzést, betartjuk a higiénés szabályokat. Ha mégis bekövetkezne a fertőzés, akkor bízunk abban, hogy az immunrendszerünk leküzdi majd a vírust.Nagy József, benzinkutas
Tovább...
Összecsuk...

Nyíregyháza — A benzinkutakon sem állt meg a munka a koronavírus-járvány idején, csupán átalakult. Nagy József (46) szigorú feltételek mellett dolgozik a nyíregyházi Mol-töltőállomáson.

 

- Maszkban, kesztyűben éjjel-nappal várjuk a hozzánk érkezőket, akiktől kétméteres távolságot kell tartanunk. Gyakrabban takarítunk, fertőtlenítjük az üzemanyagtöltő pisztolyokat is. Az ügyfeleket emellett próbáljuk maximálisan kiszolgálni, járvány ide vagy oda, nekünk dolgozni kell! – mondta József.

Vidovszky Sára, Plüsstorna
Tovább...
Összecsuk...

Internetes plüsstornával segít a gyerkőcöknek Sára

 

Tehermentesíti a szülőket és jókedvet varázsol a családok otthonába Vidovszky Sára (34), aki gyógytornászként, online, játékosan segíti a négy fal között maradt gyerkőcök napi mozgását. A tornázáshoz pedig nem mást használ, mint plüssöket. Ezek ugyanis minden kisgyermekes háztartásban megtalálhatóak, ráadásuk kicsik és nagyok is szeretik.

 

- Nekem is van három gyermekem, tizenegyszeres nagynéni és ötszörös keresztmama vagyok. Kórházi munkám során megtanultam, hogy megfelelő motiváció kell a gyerekeknek és ha ez megvan, akkor bármilyen tornát szívesen végeznek - kezdte a Blikknek Sára, aki eddig még soha nem tartott online órát, ám ezekben a nehéz időkben úgy látta, ő így tud leginkább segíteni.

 

- Szerencsére folyamatosan kapom a szülőktől a pozitív visszajelzéseket, aranyosabbnál aranyosabb fényképeket, így azért valamennyire van visszacsatolás is. Ugyanakkor fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ez nem gyógytorna kezelés, hanem játékos mozgás egészségeseknek! Véleményem szerint személyes találkozás nélkül, képernyőn keresztül mozgásszervi problémát nem lehet gyógyítani - mondta.

 

Az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen a rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel és az elegendő mennyiségű alvás is.

 

- Én gyógytornászként a mozgásban tudok segíteni. Tornáimba igyekszem észrevétlenül belecsempészni az átmozgatáson túl koordináció-, egyensúly fejlesztő, izomerősítő, tartásjavító gyakorlatokat is. Másrészt pedig anyaként én is átélem milyen nehéz több felé szakadni, szeretném a szülőket erre a napi 20 percre tehermentesíteni - árulta el Sára, akit "Tornázz a plüssöddel!" címszó alatt Facebookon, YouTube-on és Instagramon (tornazz.a.plussoddel) is megtalálhatnak. Az órái teljesen ingyenesek, bejelentkezni sem kell hozzá.

Varga Enikő, debreceni tanárnő
Tovább...
Összecsuk...

Ajándékba gyártja a maszkokat egy debreceni tanárnő, naponta akár 150-et is elkészít

Debrecen — Eddig több mint 1300 maszkot készített Varga Enikő (50), aki debreceni otthonában munka mellett jelenleg is szünet nélkül varr. A mérnök tanárként dolgozó hölgy a járvány előtti időkben varrótanfolyamokat szervezett, tudásával most családokat, intézményeket segít.

– A mosható, vasalható, kétrétegű pamutvászon maszkokat egyedül készítem, jelenleg sem a takarításra, sem pedig a főzésre nincs időm – kezdte lapunknak Enikő. Egyelőre ő is online oktat, ha ezzel végez, akkor kezd bele a varrásba. – Naponta 100-150-et tudok csinálni, attól függ, mennyi időm marad rá.

– Elképesztő mennyiségű igény érkezik a maszkokra, erre még én sem számítottam. Persze mindenkinek szeretnék adni maszkot, hogy vigyázzunk egymásra, de csak annyit, amennyi mindenképp szükséges. Minden családban azok, akik kijárnak, egy-egy darabot kaphatnak. Gyermekméretet nem készítek, csak felnőttet – mondta a tanár.

A maszkokat előre egyeztetett időpontban vihetik el ingyen azok, akiknek szükségük van rá, például munkába járáshoz, ezt pedig Enikő felé is jelzik.

Gyarmatiné Laduver Márta, könyvangyal
Tovább...
Összecsuk...

A koronavírus miatt zárt be a pusztaföldvári könyvtár: ám az intézmény vezetője így segíti az otthon maradókat

Pusztaföldvár — A könyvek bárhova elrepítenek – ezt vallja az apró Békés megyei település könyvtárának vezetője, Gyarmatiné Laduver Márta, akit a Blikk Hősök vagytok akciójában mutatunk most be.

Pusztaföldvár az első olyan települések közé tartozott, ahol a koronavírus miatt bezárt a könyvtár. A könyvbirodalom vezetője azonban segíteni szeretett volna az otthon maradóknak a kényszerű rabság idején.

– Nem szerettük volna, hogy az idősek könyvek nélkül maradjanak, így ők telefonos vagy e-mailes „rendelés” alapján tudnak házhoz kérni olvasnivalót. Lényeg, hogy ne hagyják el az otthonukat – magyarázta Gyarmatiné Laduver Márta. – Szerencsére kis település vagyunk, így ismerem az olvasóim ízlését és ők is a könyvtár kínálatát.

Az új kötetekről a Facebook-oldalunkon szólok nekik, de hetente szoktam ajánlókat is készíteni például azon friss konyhatündérek számára, akik a járványidőszak alatt otthon igyekeznek különböző finomságokat készíteni. A már elolvasott könyveket nem visszük vissza a polcokra, hanem egy külön szobába helyezzük el őket egyhetes karanténra.Óvári Róbert, idősotthon igazgató
Tovább...
Összecsuk...

Kadarkút — Mindenki szörnyű nehéz időket él a koronavírus miatt, de különösen az időseknek rettenetes, akik kénytelenek a világtól elzártan élni a saját biztonságuk érdekében.

Nemcsak az otthonukban magányosan élőknek megterhelő ez, hanem a szeretetotthonban lakóknak is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2017-es adatszolgáltatása szerint 852 otthonban több mint 54 ezer ember él idősek otthonában.

A járvány miatt a kadarkúti Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) szeretetotthonban 17 dolgozó beköltözött az idősekhez. Az ápolók és az igazgató azért döntött így, mert úgy érezték: a szigorításokon túl ezzel csökkenthetik annak veszélyét, hogy a koronavírus bejut az intézménybe.

– Mindannyiunk élete megváltozott. A lakók éjjel-nappal láthatnak minket, mi pedig jobban megértjük, hogy milyen érzés az időseknek, amikor maguk mögött hagyva lakásukat, családjukat, beköltöznek egy otthonba – kezdte a Blikknek az igazgató, Óvári Róbert. – Első körben felmértük a dolgozók közt, ki vállalná a feladatot az idősek védelme érdekében. Olyan gondozókat szólítottunk meg, akik nem hagynának magára idős szülőt vagy kisgyermeket. Végül tizenheten szigeteltük el magunkat a külvilágtól – mesélt Óvári a Vóta-kastélyról. – A kastély tetőterében korábban kialakított vendégszobákban szállásoltuk el a dolgozókat. A jól felszerelt szobákat korábban a hozzátartozók és táborozó gyerekek vették igénybe.

Az élet a koronavírus idején sem lassult le a szeretetotthonban, sőt! Bár teljes látogatási tilalom van érvényben, az áruszállítás zavartalanul működik, az élelmiszert, egyéb eszközöket a bejárat elé pakolják le, majd a dolgozók ezeket fertőtlenítik. Jelenleg feleannyian működtetik az otthont, mint a járvány előtt, feladat tehát bőven akad. A munka mellett azonban jut idő a szórakozásra is.

– Az öthektáros park lehetővé teszi, hogy kimenjünk a szabadba. Mindent közösen csinálunk, együtt énekelünk, olvasunk – mesélte az igazgató. – Természetesen tisztában van mindenki a járványhelyzettel, az ajánlásokat szigorúan betartjuk, de ezen túl többet nem beszélgetünk a vírusról. Nem szeretnénk az idősekben gerjeszteni a félelmet, sokkal fontosabb most a békesség és a nyugalom!

Takácsné Végh Szilvia, önkormányzati dolgozó
Tovább...
Összecsuk...

Kétrétegű textil védőmaszkokat varr Takácsné Végh Szilvia önkormányzati dolgozó sajókeresztúri otthonában. Az önkormányzat által biztosított alapanyagokból készülő maszkokat eljuttatják a település valamennyi háztartásába.

Kovács Tibor, kamionos
Tovább...
Összecsuk...

Budapest — Bár a vírus által leginkább veszélyeztetett korban van a 64 éves, kamionosként dolgozó Kovács Tibor, a családapa egyetlen pillanatig sem gondolkodott, amikor munkaadója közölte vele: Angliába lenne egy fuvar.

Főnökeit korrektnek tartja, mert minden sofőrüknek felajánlották: nyugodtan dönthetnek úgy, hogy nem vállalják az utat, semmiféle negatív következménye nem lesz.

Tibor vállalta. Életmentő gyógyszereket visz a szigetországba, meg sem fordult a fejében, hogy visszamondja a fuvart, azt azonban elhatározta, hogy a higiéniai szabályokat a legszigorúbban betartja. Útja során Csehországban két helyre, Németországban egy helyre, Hollandiában két helyre, végül pedig Angliában is két helyre kell gyógyszert szállítania.

– Félelem nincs bennem, de bevallom, tartok tőle, hogy elkaphatom a koronavírust – kezdte lapunknak Tibor. – Remélem, ha mindent úgy csinálok, ahogy elő van írva, nem lesz baj.

A szabályok most nagyon szigorúak nálunk, gyakorlatilag úgy van megszervezve a munka, hogy ne is érintkezzem más emberrel. Amikor beállok a depóba, ahol feltöltik a kamiont, nem szabad kiszállnom, és a célállomásokon is ugyanez a helyzet. Ahol megállok pihenni, most ott sincs haverkodás a többiekkel. Ki sem szállok a fülkémből. Enni annyit viszek, amennyire szükségem van, este pedig a trécselést filmnézésre váltom fel. Szájmaszk, kesztyű és fertőtlenítő van nálam, utóbbit nagy mennyiségben használom is majd – mondta el az évtizedek óta kamionosként dolgozó férfi.

Tibor nem először dolgozik vészhelyzetben.

– Bevallom, amikor Szerbiába kellett mennem a háború idején, akkor nagyobb volt bennem a félsz, de szerencsére megúsztam azt is. Remélem, most is így lesz. Amikor ezt a hivatást választottam, tudtam, hogy nem átlagos munkára adtam a fejem. A nemzetközi áruszállítás nélkül pillanatok alatt megállna az élet egy országban. Három helyen várják azokat a szívgyógyszereket és vérnyomáscsökkentőket, amiket viszek. Ami egy picit zavar, hogy teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor érek oda, van, ahol harminc órát kell várakoznia a kamionoknak a határon – osztotta meg gondolatait a Blikk-kel Tibor.

A családapa számára nem lesz ismeretlen a koronavírus miatt kialakult új helyzet, hiszen pár napja jött haza Angliából. Úgy tapasztalta, hogy a megváltozott szabályokat szinte minden kamionos betartja nemzetiségtől függetlenül, csak azt viselik nehezen, hogy a határzárak miatt nagyon nagy a káosz az utakon.

Hosszú Norbert és Kovács Fanni, karanténhumoristák
Tovább...
Összecsuk...

Pécs — Albérletében idézte meg a filmtörténet klasszikusait egy pécsi szerelmespár. Hosszú Norbert és Kovács Fanni frappáns ötleteivel megmutatta: a házi karanténban sem kell unatkozni!

- A célunk amellett, hogy mi kreatívan üssük el az időt, egyébként is az volt, hogy az emberek arcára mosolyt csaljunk. Próbáljuk az új lehetőségeket keresni és a pozitívumokat nézni – mesélte lapunknak Norbert, aki párjával többek között a Rambo, a Sötét zsaruk, a Ragyogás vagy épp a Harry Potter ikonikus jeleneteit is átértelmezte.

– Fanni nagy filmőrült, én pedig a 70-es, 80-as évek filmvilágának rajongója vagyok, az inspirációk innen jöttek. Régebben is szerettünk volna egy újrakreált filmes képsorozatot készíteni. A karantént viszonylag jól bírjuk, szerencsére elég sok itthoni elfoglaltságot találunk – tette hozzá a férfi.

Schnellein Krisztina, bolti eladó
Tovább...
Összecsuk...
Schnellein Krisztina (42) bolti eladó a maszkot már megszokta, a kesztyűvel még barátkozik. – Furcsa így számolni a pénzt. De a nagy vásárlási roham legalább már lement, mostanra mintha lenyugodtak volna a vevők és nem akarják hazavinni az egész boltot. Nekem mindennap itt kell lennem, míg el nem dől, hogy bezárunk-e.
Greska Ildikó Judit, óvónő
Tovább...
Összecsuk...

Az ovi bezárt, a maszkgyár megnyitott: Maradékokból készítenek védőfelszerelést a Wekerlén

 

Budapest — Míg az óvodában a gyerkőcökre vigyáznak, otthon ollót és cérnát ragadva a mi egészségünk megóvásáért dolgoznak. Egy kispesti óvoda dolgozói éjt nappallá téve gyártják az újfajta koronavírus elleni védekezéshez szükséges maszkokat.

“Dajka, óvónő, de még a kertészünk is kiveszi a részét a feladatokból! A munka több fázisban halad: először fertőtlenítjük a textilanyagokat, majd kiszabjuk őket, egy másik csapat pedig megvarrja azokat” – kezdte Szücsné Juhász Csilla, az Árnyas óvoda vezetője.

Tizenketten dolgoznak folyamatosan az otthonukban, így alig egy hét alatt 160 maszkot tudtak elkészíteni a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat dolgozóinak, hisz most nekik van erre a legnagyobb szükségük. Két-két darab segítségével pedig gondtalanul tudnak dolgozni és segíteni a védtelen, idős embereknek.

“Míg az egyiket fertőtlenítik otthonukban, addig a másik segítségével gondtalanul el tudják látni a feladataikat. A jó minőségű darabok ráadásul nem szakadnak és nem is használódnak el. Az időseket és fogyatékossággal küzdő embereket segítők mellett bármelyik kerületi lakos kérhet a maszkok közül” – adott rövid használati útmutatót Csilla. Az óvoda vezetője elmondása szerint az ingyenes védőfelszerelés iránt igencsak megnövekedett a kereslet, egy nap alatt több mint 30 darabot tudtak így kiosztani.

“Nem kérünk érte pénzt, csupán egy nevet, egy lakcímet, és hogy mennyi maszkot vitt el. Mi ezt mindnyájunk védelméért tesszük. Nemsokára gyerekméretben is fogunk készíteni, sőt számukra igyekszünk színes és vidám darabokat alkotni” – mondta a terveikről.

A szabás és varrás pedig nem áll meg, és az otthon kallódó, valamint felajánlott textilanyagokból folyamatosan készítik a sűrű szövésű maszkokat. A többrétegű védőeszközök különlegessége, hogy míg külseje egy durvább anyagból készül, addig a belsejét szinte pihe-puha, arcot kímélő ágynemű alkotja. Kézzel és géppel is moshatóak, de csupán legfeljebb 40 fokon, mert a gumi nem bírja az ennél forróbb vizet. Vasalással is fertőtleníthetőek az óvoda logójával ellátott darabok. Aprócska darabnak tűnhet egy textilmaszk, az elkészítéséhez mégis rengeteg anyagra van szükség. Csak gumiszalagból, típustól függően,30-60 centiméternyit használtak fel, míg a textilből is egy jókora darab kellett egyetlen maszkhoz.

A maszkok varrásával nem állnak le, folyamatosan készítik őket, mindaddig, amíg igény van rájuk és a segítségükre.

Kaposvári Angelika, falugondnok
Tovább...
Összecsuk...

Vígan füstölnek a kémények a Nógrád megyei falucskában. Ez nemcsak azt jelzi, hogy ez az ország leghidegebb települése, ahol a héten –12 fokot is mértek, hanem azt is, hogy a házigazda otthon van, és minden rendben vele.

– Mi füstjelekkel üzenünk egymásnak, mint az indiánok – viccelődött Schultz Valika néni (65). – Reggelente a teraszról figyelem, melyik portán nem füstöl a kémény, és felhívom a ház tulajdonosát, hogy mi történt. Így mentettem meg a 83 éves Irénke néni életét, aki egyedül él, tőlünk innen öt házzal feljebb lakik. Mivel nem vette föl a telefont, átballagtam hozzá. Az udvaron, a deres járdán feküdt, nem tudott felállni. Fölemeltem, bevittem őt a házba, különben megfagyott volna!

Valika néni szerint senki nem múlhatja felül a falugondnok Kaposvári Angelika (45) érdemeit. Csak falutündérnek hívja mindenki, mert nyolc éve ő viseli Zabar 450 lakójának összes gondját-baját. Bevásárol, kiváltja a gyógyszert, születésnapra tortát szerez, de a temetéshez a koszorút is ő szerzi be.

– Az édesanyám, a nagyszüleim és a dédszüleim is idevalósiak, mire észbe kaptam, én is itt ragadtam – mesélte a Blikknek Angelika. – Nyolc éve vagyok falugondnok, számtalan meghökkentő kalandban volt részem. Macskafóbiás vagyok, de Valika néni kérésére a cicáját elvittem állatorvoshoz. Máskor egy urnát vittem Farkaslyukra, benne Barna bácsi hamvaival. Volt, amikor hajnalban az ágyból ugrasztottak, hogy rosszul lett Marika néni, akit pizsamában a saját udvarán élesztettem újra.

Angelika ottjártunkkor épp hagymát, gyógyszert vitt Kovács Pista bácsinak (85), a nyugdíjas dróthúzónak és Ilonka néninek (75). Az idős házaspár portáján piros cédula hirdeti, hatósági karanténban vannak. De nemcsak ők, hanem Zabar polgármestere, a háziorvos és a nővérke is.

Bognár Gergő és Ficzere Zita, cégvezetők
Tovább...
Összecsuk...

Budapest - Az elmúlt években nem rendeztek fitneszversenyt Bognár Gergő és párja, Ficzere Zita nélkül. A korábbi testépítő bajnok és párja cége foglalkozik az indulók barnításával, de az ő cégük készíti a fitneszversenyzők fellépő bikinijeit és egyéb kiegészítőit is.

A koronavírus-járvány miatt azonban az összes rendezvényt lefújták. A vállalkozó különleges koncepción alapuló ötlettel rukkolt elő, hogy megmentse beszállítói alkalmazottait az elbocsátástól: fitneszbikinik helyett a válság ideje alatt egyedi arcmaszkokat varrnak!

A versenyek törlése miatt komoly bajba kerültek a beszállítóink, ezért próbálunk nekik segíteni - kezdte Bognár. - Olyan maszkokat kezdtünk gyártani, amelyeknek minden része magyar üzletekből vásárolt alapanyag és magyar cégek munkája. Természetesen ezek nem gyógyászati, FFP maszkok, de tökéletesen az arcra illeszkedő, 3 rétegű, mosható átlélegezhető és igényes kinézetű arcvédők. Ami a legfontosabb, minden eladott maszk után ötszáz forintot felajánlunk egy alapítványnak, így a beszállítóinknak munkát biztosítunk és a vírus elleni küzdelmet is támogatni tudjuk.

A sportembert megdöbbentette, hogy az elmúlt napokban csak horroráron lehetett arcvédőhöz jutni. Az általa gyártott Be Happy névre keresztelt maszkok ára 1990 forint, s ebből utalnak át minden eladott darab után 500 forintot jótékony célra a Nemzeti Összefogás Vonalának.

Ambrus Tibor, polgármester
Tovább...
Összecsuk...

Üresek a csopaki utcák a kijárási korlátozás előtti utolsó napon. Egy idős néni baktat a járdán, fél arcát eltakarja a maszk. De a szeme nevet, amikor a pálinkából készült fertőtlenítőszerről kérdezzük.

– Ó, hát nekünk is van házi törkölypálinkánk, ez jó indok, hogy miért nem ihatja meg az uram. De kell is majd a szűkös időkre, ha a kisboltban megint nem lesz fertőtlenítő – mondja a néni.

Ambrus Tibor csopaki polgármester maga sem gondolta, hogy így felkapja majd a sajtó az ötletét. Ő a saját készletéből nagyjából 50 liter pálinkát vitt be a hivatalba, amiből azt újrafőzve 8 liternyi 81 százalékos alkohol maradt. Ezt kis flakonokba öntötték, lett is olyan illat az irodákban, akár egy igazi pálinkafőzdében. De azóta azzal fújják le a hivatalban a villanykapcsolókat, az asztalokat és a kilincseket. Még az orvosi rendelőbe és a község lakóinak is jutott a rendhagyó vírusölő vegyszerből. Nincs is beteg a hivatalban.

– Tíz napja hiánycikk volt a fertőtlenítőszer, amikor behoztam a pálinkát, de hallottam, azóta már más településen is átvették ezt a módszert – mondta a Blikknek Ambrus Tibor. – Örülök, ha az emberek nemcsak a torkukat fertőtlenítik pálinkával, hanem az otthonukat is. Ha elfogy a készlet, majd kitalálunk valamit megint – tette hozzá.

Tény, hogy a csopakiak nem várnak a sült galambra. A csopaki polgármesteri hivatalban és az óvodában is zajlik a maszkgyártás, nejlonszatyornyi is kikerül egy nap, a kicsiktől a nagyokig mindenkinek jut belőle.

De nem feledkeztek meg a rászoruló, idős emberekről, akiknek hét végén is főznek ebédet, amit egyszer használatos edényekben szállítanak ki. Csopak biztonságáról szintén a helyiek gondoskodnak, esténként fiatalokból álló csapat járőrözik, szemmel tartják az üres nyaralókat is.– Sokan segítenek a maguk lehetőségei szerint, volt, aki névtelenül felhívott, hogy fertőtlenítőszert hozott, lerakta a hivatal elé. Más ételt vitt a rászorulóknak, bevásárolt az időseknek – tette hozzá a csopaki polgármester.

Így lesz a röviditalból a legtutibb fertőtlenítőszer

A csopakiak példáján felbuzdulva a Fejér megyei Abán élők is közösbe adtak ötven liter pálinkát. Ők is újrafőzték az italt, a lepárolt alkoholba glicerint és illóanyagokat tettek, és kész is lett a fertőtlenítőszer. Igaz, a pálinka illatát a belekevert levendula sem tudta elnyomni, de a célra megfelelt.