Eddig 98498 köszönet
Köszönje meg egy gombnyomással!
Támogatók
A járvány elleni küzdelem hőse: János a mentő kollégái épségére ügyel, akik több ezer emberhez vonulnak ki nap mint nap
Tovább...
Összecsuk...

Naponta több ezer koronavírus-gyanús érintetthez vezényli ki a mentőautókat Balogh János (42) mentőtiszt, aki egyebek mellett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Dévai utcai telephelyének működéséért felel.

Innen indulnak ugyanis azok az egységek, amelyek kizárólag koronavírussal kapcsolatos feladatokat látnak el egész Pest megyében. János a telephely szíve és lelke. Telefonja éjjel-nappal cseng, nincs olyan mentő, aki ne ismerné és ne tudná, hogy hozzá bármikor bizalommal fordulhat. 

A férfi 22 éve áll az OMSZ szolgálatában, de úgy tartja: életpályája legkeményebb időszakát éli.
 

– Elsősorban a mintavételek lebonyolításáért felelek, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen. Rengeteg munkánk van, egy nap több ezer emberhez kell kivonulni a kollégáknak. Ilyenkor az én felelősségem, hogy minden egyes kivezényelt mentőautón legyen elég mintavételi cső, megfelelő mennyiségű védőfelszerelés, FFP-maszk, pajzs, védőszemüveg, gumikesztyű – kezdte lapunknak János, akit méltán nevezhetünk a mentők őrangyalának is, hiszen munkája elengedhetetlen ahhoz, hogy kollégái biztonságban térjenek haza családjaikhoz.


A mentőtiszt is gyakran beöltözik tetőtől talpig, hiszen sokszor ő szűri a koronavírus-gyanús kollégáit, akik nemegyszer hozzá fordultak azonnal segítségért, amikor úgy sejtették, hogy megfertőződtek.

Levettem jó pár mintát március óta, és engem is már többször teszteltek. Bár a protokollt szigorúan betartjuk, sajnos a megfertőződés lehetősége nálunk is fennáll. Azt viszont nem engedhetem meg magamnak, hogy féljek, hiszen az emberek megsegítését, az életmentést választottam hivatásomnak. Fontos, hogy tartsuk be a meglévő szabályokat és vigyázzunk egymásra – fűzte hozzá a mentő.

A mentőszolgálat életében mindig is voltak olyan hetek, hónapok, amikor feszítettebb volt a munkatempó. Most János csak vacsorázni és aludni jár haza a hét majdnem minden egyes napján.
Bíró Katalin és Kozák Orsolya,főnővér és önkéntes ápoló
Tovább...
Összecsuk...

Anya és lánya együtt gyógyít a Szent János kórházban: önként jelentkezett Orsolya az ott dolgozó édesanyja mellé

 

Budapest - A Szent János Kórház III-as Belgyógyászati Osztály épületében, a Covid-19-pozitív betegeknek kialakított őrzőben ápolja a kritikus állapotban lévő fertőzötteket a 23 éves főnővéri tapasztalattal rendelkező Bíró Katalin (50) és a feladatra önkéntes ápolónak jelentkező Kozák Orsolya (23). Az édesanya és a szintén egészségügyi pályát választó lánya a Blikk Hősök vagytok! kampányának követetkező két olyan szereplője, akik a frontvonalban harcolnak embertársainkért.

 

Hogyan forgatta fel a koronavírus a napi rutinjukat?

Orsolya: Teljes egészében megváltozott az életem. Visszaköltöztem Budapestre a szüleimhez, mivel ez idáig az egyetemi mesterképzés miatt a nagymamámnál laktam Nyíregyházán, de nem szerettem volna őt veszélyeztetni. Az önkénteskedés mellett készülök a vizsgáimra is; jelenleg ez a két dolog tölti ki a mindennapjaimat. Sajnos most a barátokkal való közös programok teljesen megszűntek erre az időre, kissé furcsa is, hogy nem élhetek olyan nyüzsgő életet, mint ezelőtt.

Katalin: Hosszabb munkaórák, embert próbáló feladatokat kell leküzdeni most, az eddig 100%-os odaadás és munka helyett 1000%-ot kell nyújtani.

 

Nem lehet könnyű feladat súlyos állapotban lévő betegeket ellátni. A nap mint nap látottakat hogyan dolgozzák fel?

O.: Az objektivitás az alapvető a tudományban, és az orvoslásban. Muszáj kizárni az érzelmeket, hogy ne befolyásoljanak bennünket. Pár hete kiragasztottak az öltözőnkbe egy plakátot, amin az egészségügyi dolgozóknak ingyenes segítséget kínálnak pszichológusok az esetleges traumák feldolgozásához. Még nem éreztem, hogy nekem szükségem volna rá, de lehet, hogy a későbbiekben élni fogok a lehetőséggel.

K.: Nekem a lányommal ellentétben nem ismeretlen, ugyanis életpályám során sokszor átéltem hasonló helyzeteket. Annyival azonban egyértelműen nehezebb ez a mostani veszélyhelyzet, hogy nehezebb munkát is kell vállalnunk. Viszont nagy segítségünkre van, hogy a védőfelszereléseket sora bővült, bár a munkavégzés a magasabb fokú védelemnek köszönhetően sokkal nehezebb és fárasztóbb.

 

Miért döntött úgy Orsolya, hogy önkéntesnek áll?

O.: Ebben a válsághelyzetben úgy éreztem, ha segíthetek azzal a tudással, amit az egészségügyi tanulmányaim során elsajátítottam, akkor minden tőlem telhetőt meg kell tenni. Ezen felül akárcsak a pályaválasztásban, most is nagy hatással volt rám édesanyám, hiszen az elsők között, önként vállalta, hogy a már a Szent János Kórházhoz tartozó Kútvölgyi-tömb karanténjában dolgozzon, majd pedig a kórház első tízágyas olyan osztályának kialakításában is részt vett, ahol jelenleg a kritikus állapotú COVID-19-pozitív betegeket ápoljuk. Bevallom, azért is jelentkeztem, mivel tudni szerettem volna, hogy anya milyen körülmények között végzi munkáját, és, hogy megkapják-e az egészségügyi dolgozók a védekezéshez a szükséges felszereléseket. Nem szerettem volna csupán otthonról szemlélni a járvány alakulását.

Pontosan milyen feladatokat látnak el?

O.: A munka azzal kezdődik, hogy „bezsilipelünk”, vagyis egy öltöző helyiségben fertőtlenítjük kezeinket, felvesszük a védőfelszerelést, és így lépünk át a tiszta térből a fertőzött zónába. Mi az első emeleti őrzőben dolgozunk, ahol 10 betegágy van. Ugyanazt a feladatot végzem, mint bármely intenzív osztályon dolgozó ápoló, azaz a betegek gyógyszerelését, terápiájuknak megadását, és szükségleteiknek kielégítését, asszisztálunk az orvosoknak az invazív beavatkozások elvégzésénél. Persze mindig ott van a műszakos ápoló, aki mellett dolgozunk. A betegek sokszor igényelnek nyugtatást, így egyben lelki segítséget is kell, hogy nyújtsunk nekik. Ha szükséges, besegítünk a betegstátusz, és a dokumentációk megírásában. Négy óránként van lehetőségünk szünetet tartani, ilyenkor kizsilipelünk, majd a szünet után újra beöltözünk; új maszkot, hajhálót, overált és kesztyűt veszünk fel. A műszak végén fáradtan, de jóleső érzéssel megyünk átöltözni, mivel tudjuk, hogy ma is segíthettünk. Sokszor a műszakok azért is tűnnek sokkal hosszabbnak, mint egy általános, nem fertőző osztályon, mivel a védőfelszerelésben való munkavégzés nagyon igénybe veszi az embert, és rendkívül kényelmetlen és egyben viszont nélkülözhetetlen eszközünk.

 

Az édesanyjának nem ismeretlen az éjszakázás. Ön az első után mit érzett?

O.: Örültem, hogy segíthettem, de annak is, hogy eltelt ez az éjszaka, hiszen valóban nehéz a munka, amit végzünk 12 órán keresztül. Büszke voltam magamra, hogy végigcsináltam, és nagyon jólesett, hogy anya megdicsért, hogy jól helytálltam az első éjszakán. Az első kérdés, ami felvetődött bennem az éjszakázás után, hogy vajon az erőm kitart-e a járvány végig. Most úgy érzem, hogy addig, amíg anya a közelemben van közösen sikerülni fog.

 

Nem félnek attól, hogy elkapják a vírust?

O.: Édesanyám egész életpályája példa nekem, így az a bátorság is, ahogy szembe néz ezzel a járvánnyal. Remélem, hogy nem kapom el a vírust, de tudom, hogy ha ne adjisten megtörténik, magas színvonalú és odaadó ellátásban lesz részem.

K.: De, féltjük egymást, egészséges félelem van bennünk. Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy ne kapjuk el a fertőzést, betartjuk a higiénés szabályokat. Ha mégis bekövetkezne a fertőzés, akkor bízunk abban, hogy az immunrendszerünk leküzdi majd a vírust.Nagy József, benzinkutas
Tovább...
Összecsuk...

Nyíregyháza — A benzinkutakon sem állt meg a munka a koronavírus-járvány idején, csupán átalakult. Nagy József (46) szigorú feltételek mellett dolgozik a nyíregyházi Mol-töltőállomáson.

 

- Maszkban, kesztyűben éjjel-nappal várjuk a hozzánk érkezőket, akiktől kétméteres távolságot kell tartanunk. Gyakrabban takarítunk, fertőtlenítjük az üzemanyagtöltő pisztolyokat is. Az ügyfeleket emellett próbáljuk maximálisan kiszolgálni, járvány ide vagy oda, nekünk dolgozni kell! – mondta József.

Vidovszky Sára, Plüsstorna
Tovább...
Összecsuk...

Internetes plüsstornával segít a gyerkőcöknek Sára

 

Tehermentesíti a szülőket és jókedvet varázsol a családok otthonába Vidovszky Sára (34), aki gyógytornászként, online, játékosan segíti a négy fal között maradt gyerkőcök napi mozgását. A tornázáshoz pedig nem mást használ, mint plüssöket. Ezek ugyanis minden kisgyermekes háztartásban megtalálhatóak, ráadásuk kicsik és nagyok is szeretik.

 

- Nekem is van három gyermekem, tizenegyszeres nagynéni és ötszörös keresztmama vagyok. Kórházi munkám során megtanultam, hogy megfelelő motiváció kell a gyerekeknek és ha ez megvan, akkor bármilyen tornát szívesen végeznek - kezdte a Blikknek Sára, aki eddig még soha nem tartott online órát, ám ezekben a nehéz időkben úgy látta, ő így tud leginkább segíteni.

 

- Szerencsére folyamatosan kapom a szülőktől a pozitív visszajelzéseket, aranyosabbnál aranyosabb fényképeket, így azért valamennyire van visszacsatolás is. Ugyanakkor fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ez nem gyógytorna kezelés, hanem játékos mozgás egészségeseknek! Véleményem szerint személyes találkozás nélkül, képernyőn keresztül mozgásszervi problémát nem lehet gyógyítani - mondta.

 

Az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen a rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel és az elegendő mennyiségű alvás is.

 

- Én gyógytornászként a mozgásban tudok segíteni. Tornáimba igyekszem észrevétlenül belecsempészni az átmozgatáson túl koordináció-, egyensúly fejlesztő, izomerősítő, tartásjavító gyakorlatokat is. Másrészt pedig anyaként én is átélem milyen nehéz több felé szakadni, szeretném a szülőket erre a napi 20 percre tehermentesíteni - árulta el Sára, akit "Tornázz a plüssöddel!" címszó alatt Facebookon, YouTube-on és Instagramon (tornazz.a.plussoddel) is megtalálhatnak. Az órái teljesen ingyenesek, bejelentkezni sem kell hozzá.

Varga Enikő, debreceni tanárnő
Tovább...
Összecsuk...

Ajándékba gyártja a maszkokat egy debreceni tanárnő, naponta akár 150-et is elkészít

Debrecen — Eddig több mint 1300 maszkot készített Varga Enikő (50), aki debreceni otthonában munka mellett jelenleg is szünet nélkül varr. A mérnök tanárként dolgozó hölgy a járvány előtti időkben varrótanfolyamokat szervezett, tudásával most családokat, intézményeket segít.

– A mosható, vasalható, kétrétegű pamutvászon maszkokat egyedül készítem, jelenleg sem a takarításra, sem pedig a főzésre nincs időm – kezdte lapunknak Enikő. Egyelőre ő is online oktat, ha ezzel végez, akkor kezd bele a varrásba. – Naponta 100-150-et tudok csinálni, attól függ, mennyi időm marad rá.

– Elképesztő mennyiségű igény érkezik a maszkokra, erre még én sem számítottam. Persze mindenkinek szeretnék adni maszkot, hogy vigyázzunk egymásra, de csak annyit, amennyi mindenképp szükséges. Minden családban azok, akik kijárnak, egy-egy darabot kaphatnak. Gyermekméretet nem készítek, csak felnőttet – mondta a tanár.

A maszkokat előre egyeztetett időpontban vihetik el ingyen azok, akiknek szükségük van rá, például munkába járáshoz, ezt pedig Enikő felé is jelzik.

Gyarmatiné Laduver Márta, könyvangyal
Tovább...
Összecsuk...

A koronavírus miatt zárt be a pusztaföldvári könyvtár: ám az intézmény vezetője így segíti az otthon maradókat

Pusztaföldvár — A könyvek bárhova elrepítenek – ezt vallja az apró Békés megyei település könyvtárának vezetője, Gyarmatiné Laduver Márta, akit a Blikk Hősök vagytok akciójában mutatunk most be.

Pusztaföldvár az első olyan települések közé tartozott, ahol a koronavírus miatt bezárt a könyvtár. A könyvbirodalom vezetője azonban segíteni szeretett volna az otthon maradóknak a kényszerű rabság idején.

– Nem szerettük volna, hogy az idősek könyvek nélkül maradjanak, így ők telefonos vagy e-mailes „rendelés” alapján tudnak házhoz kérni olvasnivalót. Lényeg, hogy ne hagyják el az otthonukat – magyarázta Gyarmatiné Laduver Márta. – Szerencsére kis település vagyunk, így ismerem az olvasóim ízlését és ők is a könyvtár kínálatát.

Az új kötetekről a Facebook-oldalunkon szólok nekik, de hetente szoktam ajánlókat is készíteni például azon friss konyhatündérek számára, akik a járványidőszak alatt otthon igyekeznek különböző finomságokat készíteni. A már elolvasott könyveket nem visszük vissza a polcokra, hanem egy külön szobába helyezzük el őket egyhetes karanténra.Óvári Róbert, idősotthon igazgató
Tovább...
Összecsuk...

Kadarkút — Mindenki szörnyű nehéz időket él a koronavírus miatt, de különösen az időseknek rettenetes, akik kénytelenek a világtól elzártan élni a saját biztonságuk érdekében.

Nemcsak az otthonukban magányosan élőknek megterhelő ez, hanem a szeretetotthonban lakóknak is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2017-es adatszolgáltatása szerint 852 otthonban több mint 54 ezer ember él idősek otthonában.

A járvány miatt a kadarkúti Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) szeretetotthonban 17 dolgozó beköltözött az idősekhez. Az ápolók és az igazgató azért döntött így, mert úgy érezték: a szigorításokon túl ezzel csökkenthetik annak veszélyét, hogy a koronavírus bejut az intézménybe.

– Mindannyiunk élete megváltozott. A lakók éjjel-nappal láthatnak minket, mi pedig jobban megértjük, hogy milyen érzés az időseknek, amikor maguk mögött hagyva lakásukat, családjukat, beköltöznek egy otthonba – kezdte a Blikknek az igazgató, Óvári Róbert. – Első körben felmértük a dolgozók közt, ki vállalná a feladatot az idősek védelme érdekében. Olyan gondozókat szólítottunk meg, akik nem hagynának magára idős szülőt vagy kisgyermeket. Végül tizenheten szigeteltük el magunkat a külvilágtól – mesélt Óvári a Vóta-kastélyról. – A kastély tetőterében korábban kialakított vendégszobákban szállásoltuk el a dolgozókat. A jól felszerelt szobákat korábban a hozzátartozók és táborozó gyerekek vették igénybe.

Az élet a koronavírus idején sem lassult le a szeretetotthonban, sőt! Bár teljes látogatási tilalom van érvényben, az áruszállítás zavartalanul működik, az élelmiszert, egyéb eszközöket a bejárat elé pakolják le, majd a dolgozók ezeket fertőtlenítik. Jelenleg feleannyian működtetik az otthont, mint a járvány előtt, feladat tehát bőven akad. A munka mellett azonban jut idő a szórakozásra is.

– Az öthektáros park lehetővé teszi, hogy kimenjünk a szabadba. Mindent közösen csinálunk, együtt énekelünk, olvasunk – mesélte az igazgató. – Természetesen tisztában van mindenki a járványhelyzettel, az ajánlásokat szigorúan betartjuk, de ezen túl többet nem beszélgetünk a vírusról. Nem szeretnénk az idősekben gerjeszteni a félelmet, sokkal fontosabb most a békesség és a nyugalom!

Takácsné Végh Szilvia, önkormányzati dolgozó
Tovább...
Összecsuk...

Kétrétegű textil védőmaszkokat varr Takácsné Végh Szilvia önkormányzati dolgozó sajókeresztúri otthonában. Az önkormányzat által biztosított alapanyagokból készülő maszkokat eljuttatják a település valamennyi háztartásába.

Kovács Tibor, kamionos
Tovább...
Összecsuk...

Budapest — Bár a vírus által leginkább veszélyeztetett korban van a 64 éves, kamionosként dolgozó Kovács Tibor, a családapa egyetlen pillanatig sem gondolkodott, amikor munkaadója közölte vele: Angliába lenne egy fuvar.

Főnökeit korrektnek tartja, mert minden sofőrüknek felajánlották: nyugodtan dönthetnek úgy, hogy nem vállalják az utat, semmiféle negatív következménye nem lesz.

Tibor vállalta. Életmentő gyógyszereket visz a szigetországba, meg sem fordult a fejében, hogy visszamondja a fuvart, azt azonban elhatározta, hogy a higiéniai szabályokat a legszigorúbban betartja. Útja során Csehországban két helyre, Németországban egy helyre, Hollandiában két helyre, végül pedig Angliában is két helyre kell gyógyszert szállítania.

– Félelem nincs bennem, de bevallom, tartok tőle, hogy elkaphatom a koronavírust – kezdte lapunknak Tibor. – Remélem, ha mindent úgy csinálok, ahogy elő van írva, nem lesz baj.

A szabályok most nagyon szigorúak nálunk, gyakorlatilag úgy van megszervezve a munka, hogy ne is érintkezzem más emberrel. Amikor beállok a depóba, ahol feltöltik a kamiont, nem szabad kiszállnom, és a célállomásokon is ugyanez a helyzet. Ahol megállok pihenni, most ott sincs haverkodás a többiekkel. Ki sem szállok a fülkémből. Enni annyit viszek, amennyire szükségem van, este pedig a trécselést filmnézésre váltom fel. Szájmaszk, kesztyű és fertőtlenítő van nálam, utóbbit nagy mennyiségben használom is majd – mondta el az évtizedek óta kamionosként dolgozó férfi.

Tibor nem először dolgozik vészhelyzetben.

– Bevallom, amikor Szerbiába kellett mennem a háború idején, akkor nagyobb volt bennem a félsz, de szerencsére megúsztam azt is. Remélem, most is így lesz. Amikor ezt a hivatást választottam, tudtam, hogy nem átlagos munkára adtam a fejem. A nemzetközi áruszállítás nélkül pillanatok alatt megállna az élet egy országban. Három helyen várják azokat a szívgyógyszereket és vérnyomáscsökkentőket, amiket viszek. Ami egy picit zavar, hogy teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor érek oda, van, ahol harminc órát kell várakoznia a kamionoknak a határon – osztotta meg gondolatait a Blikk-kel Tibor.

A családapa számára nem lesz ismeretlen a koronavírus miatt kialakult új helyzet, hiszen pár napja jött haza Angliából. Úgy tapasztalta, hogy a megváltozott szabályokat szinte minden kamionos betartja nemzetiségtől függetlenül, csak azt viselik nehezen, hogy a határzárak miatt nagyon nagy a káosz az utakon.

Hosszú Norbert és Kovács Fanni, karanténhumoristák
Tovább...
Összecsuk...

Pécs — Albérletében idézte meg a filmtörténet klasszikusait egy pécsi szerelmespár. Hosszú Norbert és Kovács Fanni frappáns ötleteivel megmutatta: a házi karanténban sem kell unatkozni!

- A célunk amellett, hogy mi kreatívan üssük el az időt, egyébként is az volt, hogy az emberek arcára mosolyt csaljunk. Próbáljuk az új lehetőségeket keresni és a pozitívumokat nézni – mesélte lapunknak Norbert, aki párjával többek között a Rambo, a Sötét zsaruk, a Ragyogás vagy épp a Harry Potter ikonikus jeleneteit is átértelmezte.

– Fanni nagy filmőrült, én pedig a 70-es, 80-as évek filmvilágának rajongója vagyok, az inspirációk innen jöttek. Régebben is szerettünk volna egy újrakreált filmes képsorozatot készíteni. A karantént viszonylag jól bírjuk, szerencsére elég sok itthoni elfoglaltságot találunk – tette hozzá a férfi.

Schnellein Krisztina, bolti eladó
Tovább...
Összecsuk...
Schnellein Krisztina (42) bolti eladó a maszkot már megszokta, a kesztyűvel még barátkozik. – Furcsa így számolni a pénzt. De a nagy vásárlási roham legalább már lement, mostanra mintha lenyugodtak volna a vevők és nem akarják hazavinni az egész boltot. Nekem mindennap itt kell lennem, míg el nem dől, hogy bezárunk-e.
Greska Ildikó Judit, óvónő
Tovább...
Összecsuk...

Az ovi bezárt, a maszkgyár megnyitott: Maradékokból készítenek védőfelszerelést a Wekerlén

 

Budapest — Míg az óvodában a gyerkőcökre vigyáznak, otthon ollót és cérnát ragadva a mi egészségünk megóvásáért dolgoznak. Egy kispesti óvoda dolgozói éjt nappallá téve gyártják az újfajta koronavírus elleni védekezéshez szükséges maszkokat.

“Dajka, óvónő, de még a kertészünk is kiveszi a részét a feladatokból! A munka több fázisban halad: először fertőtlenítjük a textilanyagokat, majd kiszabjuk őket, egy másik csapat pedig megvarrja azokat” – kezdte Szücsné Juhász Csilla, az Árnyas óvoda vezetője.

Tizenketten dolgoznak folyamatosan az otthonukban, így alig egy hét alatt 160 maszkot tudtak elkészíteni a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat dolgozóinak, hisz most nekik van erre a legnagyobb szükségük. Két-két darab segítségével pedig gondtalanul tudnak dolgozni és segíteni a védtelen, idős embereknek.

“Míg az egyiket fertőtlenítik otthonukban, addig a másik segítségével gondtalanul el tudják látni a feladataikat. A jó minőségű darabok ráadásul nem szakadnak és nem is használódnak el. Az időseket és fogyatékossággal küzdő embereket segítők mellett bármelyik kerületi lakos kérhet a maszkok közül” – adott rövid használati útmutatót Csilla. Az óvoda vezetője elmondása szerint az ingyenes védőfelszerelés iránt igencsak megnövekedett a kereslet, egy nap alatt több mint 30 darabot tudtak így kiosztani.

“Nem kérünk érte pénzt, csupán egy nevet, egy lakcímet, és hogy mennyi maszkot vitt el. Mi ezt mindnyájunk védelméért tesszük. Nemsokára gyerekméretben is fogunk készíteni, sőt számukra igyekszünk színes és vidám darabokat alkotni” – mondta a terveikről.

A szabás és varrás pedig nem áll meg, és az otthon kallódó, valamint felajánlott textilanyagokból folyamatosan készítik a sűrű szövésű maszkokat. A többrétegű védőeszközök különlegessége, hogy míg külseje egy durvább anyagból készül, addig a belsejét szinte pihe-puha, arcot kímélő ágynemű alkotja. Kézzel és géppel is moshatóak, de csupán legfeljebb 40 fokon, mert a gumi nem bírja az ennél forróbb vizet. Vasalással is fertőtleníthetőek az óvoda logójával ellátott darabok. Aprócska darabnak tűnhet egy textilmaszk, az elkészítéséhez mégis rengeteg anyagra van szükség. Csak gumiszalagból, típustól függően,30-60 centiméternyit használtak fel, míg a textilből is egy jókora darab kellett egyetlen maszkhoz.

A maszkok varrásával nem állnak le, folyamatosan készítik őket, mindaddig, amíg igény van rájuk és a segítségükre.

Kaposvári Angelika, falugondnok
Tovább...
Összecsuk...

Vígan füstölnek a kémények a Nógrád megyei falucskában. Ez nemcsak azt jelzi, hogy ez az ország leghidegebb települése, ahol a héten –12 fokot is mértek, hanem azt is, hogy a házigazda otthon van, és minden rendben vele.

– Mi füstjelekkel üzenünk egymásnak, mint az indiánok – viccelődött Schultz Valika néni (65). – Reggelente a teraszról figyelem, melyik portán nem füstöl a kémény, és felhívom a ház tulajdonosát, hogy mi történt. Így mentettem meg a 83 éves Irénke néni életét, aki egyedül él, tőlünk innen öt házzal feljebb lakik. Mivel nem vette föl a telefont, átballagtam hozzá. Az udvaron, a deres járdán feküdt, nem tudott felállni. Fölemeltem, bevittem őt a házba, különben megfagyott volna!

Valika néni szerint senki nem múlhatja felül a falugondnok Kaposvári Angelika (45) érdemeit. Csak falutündérnek hívja mindenki, mert nyolc éve ő viseli Zabar 450 lakójának összes gondját-baját. Bevásárol, kiváltja a gyógyszert, születésnapra tortát szerez, de a temetéshez a koszorút is ő szerzi be.

– Az édesanyám, a nagyszüleim és a dédszüleim is idevalósiak, mire észbe kaptam, én is itt ragadtam – mesélte a Blikknek Angelika. – Nyolc éve vagyok falugondnok, számtalan meghökkentő kalandban volt részem. Macskafóbiás vagyok, de Valika néni kérésére a cicáját elvittem állatorvoshoz. Máskor egy urnát vittem Farkaslyukra, benne Barna bácsi hamvaival. Volt, amikor hajnalban az ágyból ugrasztottak, hogy rosszul lett Marika néni, akit pizsamában a saját udvarán élesztettem újra.

Angelika ottjártunkkor épp hagymát, gyógyszert vitt Kovács Pista bácsinak (85), a nyugdíjas dróthúzónak és Ilonka néninek (75). Az idős házaspár portáján piros cédula hirdeti, hatósági karanténban vannak. De nemcsak ők, hanem Zabar polgármestere, a háziorvos és a nővérke is.

Bognár Gergő és Ficzere Zita, cégvezetők
Tovább...
Összecsuk...

Budapest - Az elmúlt években nem rendeztek fitneszversenyt Bognár Gergő és párja, Ficzere Zita nélkül. A korábbi testépítő bajnok és párja cége foglalkozik az indulók barnításával, de az ő cégük készíti a fitneszversenyzők fellépő bikinijeit és egyéb kiegészítőit is.

A koronavírus-járvány miatt azonban az összes rendezvényt lefújták. A vállalkozó különleges koncepción alapuló ötlettel rukkolt elő, hogy megmentse beszállítói alkalmazottait az elbocsátástól: fitneszbikinik helyett a válság ideje alatt egyedi arcmaszkokat varrnak!

A versenyek törlése miatt komoly bajba kerültek a beszállítóink, ezért próbálunk nekik segíteni - kezdte Bognár. - Olyan maszkokat kezdtünk gyártani, amelyeknek minden része magyar üzletekből vásárolt alapanyag és magyar cégek munkája. Természetesen ezek nem gyógyászati, FFP maszkok, de tökéletesen az arcra illeszkedő, 3 rétegű, mosható átlélegezhető és igényes kinézetű arcvédők. Ami a legfontosabb, minden eladott maszk után ötszáz forintot felajánlunk egy alapítványnak, így a beszállítóinknak munkát biztosítunk és a vírus elleni küzdelmet is támogatni tudjuk.

A sportembert megdöbbentette, hogy az elmúlt napokban csak horroráron lehetett arcvédőhöz jutni. Az általa gyártott Be Happy névre keresztelt maszkok ára 1990 forint, s ebből utalnak át minden eladott darab után 500 forintot jótékony célra a Nemzeti Összefogás Vonalának.

Ambrus Tibor, polgármester
Tovább...
Összecsuk...

Üresek a csopaki utcák a kijárási korlátozás előtti utolsó napon. Egy idős néni baktat a járdán, fél arcát eltakarja a maszk. De a szeme nevet, amikor a pálinkából készült fertőtlenítőszerről kérdezzük.

– Ó, hát nekünk is van házi törkölypálinkánk, ez jó indok, hogy miért nem ihatja meg az uram. De kell is majd a szűkös időkre, ha a kisboltban megint nem lesz fertőtlenítő – mondja a néni.

Ambrus Tibor csopaki polgármester maga sem gondolta, hogy így felkapja majd a sajtó az ötletét. Ő a saját készletéből nagyjából 50 liter pálinkát vitt be a hivatalba, amiből azt újrafőzve 8 liternyi 81 százalékos alkohol maradt. Ezt kis flakonokba öntötték, lett is olyan illat az irodákban, akár egy igazi pálinkafőzdében. De azóta azzal fújják le a hivatalban a villanykapcsolókat, az asztalokat és a kilincseket. Még az orvosi rendelőbe és a község lakóinak is jutott a rendhagyó vírusölő vegyszerből. Nincs is beteg a hivatalban.

– Tíz napja hiánycikk volt a fertőtlenítőszer, amikor behoztam a pálinkát, de hallottam, azóta már más településen is átvették ezt a módszert – mondta a Blikknek Ambrus Tibor. – Örülök, ha az emberek nemcsak a torkukat fertőtlenítik pálinkával, hanem az otthonukat is. Ha elfogy a készlet, majd kitalálunk valamit megint – tette hozzá.

Tény, hogy a csopakiak nem várnak a sült galambra. A csopaki polgármesteri hivatalban és az óvodában is zajlik a maszkgyártás, nejlonszatyornyi is kikerül egy nap, a kicsiktől a nagyokig mindenkinek jut belőle.

De nem feledkeztek meg a rászoruló, idős emberekről, akiknek hét végén is főznek ebédet, amit egyszer használatos edényekben szállítanak ki. Csopak biztonságáról szintén a helyiek gondoskodnak, esténként fiatalokból álló csapat járőrözik, szemmel tartják az üres nyaralókat is.– Sokan segítenek a maguk lehetőségei szerint, volt, aki névtelenül felhívott, hogy fertőtlenítőszert hozott, lerakta a hivatal elé. Más ételt vitt a rászorulóknak, bevásárolt az időseknek – tette hozzá a csopaki polgármester.

Így lesz a röviditalból a legtutibb fertőtlenítőszer

A csopakiak példáján felbuzdulva a Fejér megyei Abán élők is közösbe adtak ötven liter pálinkát. Ők is újrafőzték az italt, a lepárolt alkoholba glicerint és illóanyagokat tettek, és kész is lett a fertőtlenítőszer. Igaz, a pálinka illatát a belekevert levendula sem tudta elnyomni, de a célra megfelelt.